Käsipalloilu – Puheenjohtajan tervehdys
Julkaistu: 15.06.2023 16.15

Käsipalloilu – Puheenjohtajan tervehdys

Moi kaikille

Kirjoitan näin kauden päätteeksi parista aiheesta (en kovin lyhyesti ja pahoittelut siitä); ensinnäkin vähän menneestä ja tulevasta kaudesta sekä ilmoittaakseni, että tulen itse siirtymään ÅIFK:ssa nykyistä pienempään rooliin. Olen päättänyt, että oma aikani seuran puheenjohtajana tulee päättymään tulevaan kevätkokoukseen ensi tiistaina 13.6.2023. Olen halukas jatkamaan hallituksessa, mutta valitettavasti leipätyön ja arjen kiireet eivät enää anna mahdollisuutta keskittyä puheenjohtajan rooliin sen ansaitsemalla panoksella. Uskon kuitenkin, että vetovastuun vaihto tuo uutta energiaa, uusia ideoita ja ajatuksia toiminnan kehittämiseen ja arjen pyörittämiseen.

Olen itse toiminut seuran puheenjohtajana viimeiset viisi vuotta. Sinä aikana on tapahtunut paljon, sekä hyviä asioita mitkä ovat antaneet energiaa, mutta myös raskaampia jaksoja tässä tehtävässä on mahtunut mukaan. Jälkimmäisistä suurimpana on tavallaan koko korona-aika monine vaikutuksineen; junioreiden ”rekrytointi” lähes pysähtyi, kun kilpailutoiminta keskeytettiin, treenit siirtyivät ulos tai toteutettiin luovasti sisällä ilman kontaktia. Aikamoista säätöä. Ehkä erityisesti 2010–2012 syntyneiden ikäluokissa tämä näkyy edelleen normaalia pienempinä ryhmäkokoina, sitä vanhemmat taas olivat monesti jo ehtineet menettää sielunsa käsipallolle. Ilahduttavaa kyllä, viimeisen vuoden aikana nimenomaan 2011 syntyneiden tyttöjen joukkue on kasvanut eniten.

Toisaalta korona vaikutti meihin myös taloudellisesti, kun moni pitkäaikainen seuraa tukenut yritys kamppaili oman taloudellisen tilanteensa kanssa, ja päätti joko pienentää tai jopa kokonaan poistaa meille kohdistamaansa tukea. Tästä kärsii erityisesti edustusjoukkueemme. Tasapainottaaksemme edustusjoukkueen talouden emme ensi kaudelle pysty vahvistamaan panostamalla rahallisesti kotimaisiin tai ulkomaisiin vahvistuksiin. Tästä vielä pari sanaa lisää lopuksi.

Oman paikkani lisäksi seuran hallitus kaipaa muutenkin vahvistusta ja uutta verta. Tekemistä kaltaisessamme seurassa riittää; aina voidaan tehdä vähän paremmin, vähän nopeammin, kommunikoida aktiivisemmin ja niin edelleen. Antoisia ja tärkeitä tehtäviä on tarjolla myös hallituksen ulkopuolella. Meille, kuten kaikille muillekin urheiluseuroille vapaaehtoisten panos on korvaamaton. Ilman valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia, kuskeja, buffavastaavia, faneja, tapahtumajärjestäjiä ja vaikka mitä, seuratoiminta näivettyy eikä sitä pystytä kausimaksuja nostamalla ja ammattilaisia palkkaamalla millään korvaamaan. Jos koet, että olisit sinulla olisi halua tarttua uuteen harrastukseen hallitus-, tai muussa vapaaehtoistyössä seuramme hyväksi toivon, että olet yhteydessä minuun tai muihin seuran hallituksen jäseniin.

Lyhyt tilannekatsaus seuran puheenjohtajan näkökulmasta myös menneeseen ja tulevaan kauteen. Käsipallokausi 2022–23 saatettiin päätökseen Siuntio Cupissa pari viikkoa sitten. Korona-aika oli urheilullisesti enää vain muisto menneisyydessä, siitä merkkinä ensimmäinen ehjänä läpiviety kausi kolmeen vuoteen, sekä monet koti- ja ulkomaan turnaukset joista meidänkin juniorimme pääsivät nauttimaan ilman turvavälejä, käsidesiä ja muita erikoisjärjestelyitä.

ÅIFK:lle viime kausi oli monella mittarilla menestyksekäs. Meillä oli joukkueet suurimmassa osassa juniorisarjoja, sekä kolmella eri tasolla miesten sarjoissa. Naisissa saamme odottaa vielä hetken ennen kuin mustakeltainen väri palaa korkeimmalle sarjatasolle, mutta yhtenä suurimmista viime kausien ilonaiheista on tyttöjunioreiden määrän kasvu. Ensi kaudella C–B tytöissä on jo noin 30 junioria, joista huokuu sekä vahva yhteishenki että intohimo kehittyä. Näiden tyttöjen varaan pystymme varmasti rakentamaan ÅIFK:n naisten joukkueen muutaman vuoden kuluttua! Urheilullistakin menestystä kauden aikana tuli, kun B- ja C09-pojat pokkasivat pronssiset mitalit kotiin ja sekä A-pojat ja C09-tytöt raivasivat tiensä mitalipeleihin.

Vaatimustaso ja kilpailu miesten SM-liigassa on todella kovaa. ÅIFK:n tähtäin kilpailulliseen menestykseen on nyt asetettu pidemmälle ja se rakentuu ensisijaisesti omien junioreidemme varaan. Tulevaan kauteen lähdemme varsin nuorella joukkueella jossa moni oma kasvattimme pääsee näyttämään mihin ennakkoluuloton asenne ja taistelutahto riittää monta etukäteen vahvempaa ja kokeneempaa vastustajaa vastaan. Toivon että jokainen seuramme jäsen ja entistä useampi fani löytää tiensä pelipäivinä Samppalinnaan osoittamaan tukensa ja kannustuksensa nuorelle edustusjoukkueellemme, joka varmasti antaa kaikkensa jokaisessa ottelussa.

Erikoisten kausien jälkeen toimintamme on jälleen kasvussa ja suunta muutenkin ylöspäin. Uusia junioreita aloittaa enemmän kuin vanhoja lopettaa, meillä on osaavat ja sitoutuneet valmentajat jo lähes jokaisessa ensi kauden joukkueessa ja kesätreenit ovat hyvässä käynnissä. Beach cup myytiin loppuun ennätysajassa, eli käsipallokausi 2023–24 aloitetaan perinteisen iloisissa tunnelmissa koko käsipallosuomen voimin. Siitä on hyvä lähteä kohti hallikautta.

Viiden vuoden aikana on omalla tavallaan muuttunut myös monien valmius seura- tai vapaaehtoistyöhön. Seura kilpailee jatkuvasti lasten ajasta muita harrastuksia, puhelimia jne ”vastaan”. Sama juttu vanhempien kanssa, mitä tulee vapaaehtoistyöhön. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, kuinka palkitsevaa yhdessä tekeminen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi voi olla.

Itselleni ÅIFK on tuonut lukuisia elinikäisiä ystäviä peliuran aikana, valmentajana ja ties minkälaisena seurasäätäjänä. Uskon että ystäviä on tullut myös seuraavan sukupolven joukosta, joiden kanssa olen saanut kokea ikimuistoisia hetkiä ja suuria tunteita viimeisten 12 vuoden aikana. Tämänkin rohkaisemana, rohkaisen teitä ja toivon että meitä tekijöitä löytyy lisää. ÅIFK:n, parinsadan lapsemme ja nuoremme, heidän entistä laadukkaamman arjen ja urheilu-unelmien mahdollistajiksi.

Hyvää kesää, antoisia kesätreenejä ja näkemisiin viimeistään Beach Cupissa!

Ville