Ny kanariefågel bygger upp ÅIFK:s spel
Julkaistu: 14.05.2021 14.30

Ny kanariefågel bygger upp ÅIFK:s spel

Kristian Jansson från HIFK till ÅIFK

Välkommet återflytt

Kristian "Krisse" Jansson, 35, som lämnade manteln som HIFK:s kapten till sin efterträdare, kommer att representera ÅIFK den kommande säsongen. Krisse har tidigare spelat i HC Fenix och har sedan dess vunnit finska mästerskap i Cocks tupptröja innan han flyttade till HIFK.

- Vi har i flera år diskuterat med Jansson om återflytt till Åbo. Slutligen var tiden mogen och bitarna föll på plats. Krisse är en spelare som säkert kommer att ge vårt unga lag det välbehövliga ledarskapet på och utanför planen. Vi har fått en proffsspelare från Åbo till vårt lag, vilket ger vår verksamhet kontinuitet och trovärdighet. Krisse kommer också att börja sin tränarkarriär som chefstränare för ÅIFK: s B-pojkar under säsongen 2021–2022, berättar klubbens ordförande Ville Perho.

Erfarenhet från toppnivå

Krisse har spelat 250 matcher och gjort över 700 mål i handbollens högsta serie. Dessutom har han internationell erfarenhet från KIF Kolding och Ribe-Esbjerg HH i Danmark. Han har spelat mer än ett dussin Champions League matcher, dragit på sig den finska landslagströjan 49 gånger och vunnit det finska mästerskapet med Cocks fem gånger.

- Krisse hämtar med sig ett enormt last av skicklighet, ledarskap och rutin , som vi behöver som stöd för yngre spelare. Vi får i Krisse ett exempel för laget både på planen och i vardagen, och så får klubben ett stort bidrag till coachingen av våra juniorer, konstaterar ligalagets tränare Aku Kuusisto.

Tillbaka till rötterna

Kristian, som är född i Nystad, spelade sin första FM-seriematch på hösten 2002 för Åbolaget HC Dennis i 16 års ålder och lyckades även i samma match göra sitt första mål. Därefter bar det iväg till Danmark. Från KIF Kolding återvände han med danska liga- och cupmästerskapen till Åbo och militärtjänsten. Efter HC Fenix spelade Krisse i tre år Cocks och återvände sedan ännu en gång till Danmark. Nu, efter en lång sejour i Cocks och HIFK, är han åter i Åbo, denna gång i gulsvart fågelskrud.

– Karriärstarten i HC Dennis bjöd en otroligt bra omgivning för utveckling. Gänget var späckat med hungriga toppspelare. Hade Åbo inte bjudit på dom förutsättnignarna då, så skulle jag säkert spela hockey. Det känns både lite konstigt och fantastiskt att vara tillbaka där allting började för 20 år sedan. Jag har alltid tillbringat min semester i Åbo, men förstås varit tvungen att lämna med flyg eller bil. Nu behöver jag inte göra det. Åbo är en fin stad och mänskorna är toppen, funderar Jansson.

Krisse minns också sin tid i HIFK med värme.

– Det har varit en stor ära att vara en del av HIFK familjen och bära den röda skjortan, HIFK vapnet och kaptensbandet. Föreningen har skött sakerna förträffligt bra. Tiden i HIFK kommer allltid ligga mig varmt om hjärtat. Tack IFK, avslutar Jansson.