Tränarprofil – Aku Kuusisto
Julkaistu: 11.05.2021 14.32

Tränarprofil – Aku Kuusisto

Våra tränare, del 1/2

Aku Kuusisto

Kuka on liigajoukkueen nuori valmentaja Aku Kuusisto ja mitä hän tekee ja mistä hän on mieltä? Kysyimme Akulta kaikkea käsipallosta ja sen viereltä.

Vem är ligalagets unga chefstränare Aku Kuusisto och vad gör han och hur tycker han? Vi frågade Aku om allt kring handboll.

Ikä/Ålder?

26

Koulutus/Utbildning?

Aurajoen Urheilulukiosta ylioppilaaksi 2014. Korkeakoulusta luonnontieteen kandidaatti kemian aineenopettajalinjalta 2017. Käsipallovalmentajakoulutus tasot 1 ja 2 käyty Ruotsin liiton kouluttajien vetämänä ja taso 3 tulee valmiiksi Alingsåsissa elokuussa 2021.

Student från idrottsgymnaiset Aurajoen Urheilulukio. Kandidatexamen i kemi som ämneslärare 2017. Har avlag handbolltränarkurserna TS 1 och TS 2 och blir klar med TS 3 i Alingsås i augusti 2021.

Perhe/Familj?

Äiti, isä, nuorempi sisko ja aina vammoiltaan käsipalloilemaan ehtivä nuorempi veli ????

Mamma, pappa, lillasyster och lillebror som alltid spelar handboll bara han hinner från alla hans skador ????

Hobbyn/Harrastukset?

Kesällä jalkapallon pelailu, mökkeily ja jokilaivat ja ympärivuotisesti monipuolinen penkkiurheilu. Talvella käsipallo on työtä ja vapaa-aikaa.

Fotboll på sommaren, stuglivet och restaurangbåtarna vid ån samt mångsidig bänkidrott året om. På vintern är handboll både jobb och fritid.

Aikaisemmat seurat/Tidigare klubbar?

HC Denniksen juniori. Myöhemmin muutama kausi Fenixissä ja A-ikäisenä myös divaria useampi vuosi Piffenissä.

Junior från HC Dennis. Därefter några säsonger i HC Fenix och som A-junior flera år divisionspel med Piffen.

Esikuvat/Förebilder?

Omat vanhemmat ovat opastaneet tavat toimia ja pärjätä.

Käsipalloilullisesti ihailen Vranjesin tarinaa, mutta olen pyrkinyt ottamaan hyviä puolia myös kaikilta omilta valmentajiltani. Suurimman vaikutuksen itseeni on tehnyt kaksi vuotta Turussa käsipalloa opettanut Ulf Andersson.

Mina föräldrar har lärt mig att leva och vara.

Från handbollen beundrar jag Vranjes historia, men har försökt ta det gpda från alla mina tränare. Det största intrycket har gjorts av Ulf Andersson som lärde handboll i Åbo på 2010-talet.

Paras käsipallomuisto/Bästa handbollsminne?

Monia, mutta varmaankin omien junnuvuosien ulkomaanturnaukset.

Ett flertal, men säkert utlandsturneringarna från junioråren.

Vahvuudet/Styrkor?

Kommunikointi urheilijan kanssa, analyyttisyys ja suunnitelmallisuus.

Heikkoudet/Svagheter?

Malttamattomuus, joka tosin ajoittain näyttäytyy myös tehokkuutena. Kaikessa jääurheilussa olen kohtuuttoman huono ja omaa alavetoa voisi vielä hioa.

En otålighet, som tidvis är effektivitet. I alla issporter är ja urusel och mitt underarmsskott behöver nog slipas.

Katsot telkkarista/Tittar på tv?

Harvakseltaan, mutta silloinkin sporttia: jalkapalloa, jääkiekkoa ja käsipalloa.

Sällan, men då på sport; fotboll, hockey och handboll.

Milloin päätit ryhtyä valmentajaksi/När bestämde du dig för att bli tränare?

Junioriaikojen ohessa oman pelaamisen ohella valmentaminen oli hauska tapa olla enemmän mukana käsipallossa ja antaa myös hieman takaisin seuralle.

Uffen vuosien jälkeen, vuonna 2016, kipinä syttyi tosissaan. Turkulainen valintavaiheen toiminta oli maissa ja nuorilla ei ollut tarjolla laadukasta polkua ylös, joten halusin ensisijaisesti palauttaa sen toiminnan tasoa raiteilleen.

Käsipalloliiton toisen asteen akatemiatoiminta mahdollisti täysipäiväisen valmennustyön tekemisen Turun seudulla ja sillä tiellä ollaan. Urheiluakatemian valmentajayhteisö on innostavinta ja opettavinta, mitä omalle valmentajauralle on toistaiseksi osunut.

När jag var junior var det roligt att träna vid sidan om spelandet, få vara med mera och ge tillbaka till föreningen.

Efter åren med Uffe blev jag riktigt tänd på att vara tränare och jag ville hjälpa föreningen och dom unga att bygga en stig uppåt i det skede man ofta väljer bort grenar.

Det andra stadiets handbollsakademiet gjorde det möjligt för mig att vara tränare på heltid. Idrottsakademiens tränarkollegium är det mest inspirerande och lärorika jag hittils varit med om.

Mitkä ovat tulevan kauden tärkeimmät tavoittet/Vilka är de viktigaste målsättningarna för den kommande säsongen?

Ensimmäisenä tuodaan pelaajakehitys osaksi harjoittelua ja nostetaan arkisen treenitekemisen tasoa korkeammaksi. Meillä on kasassa hyvä nuori rinki ja sopivalla sisäisellä kilpailulla saamme takuulla aikaan myös parempaa tulosta tulevina kausina.

Joukkueen tulostavoitteista sovitaan vielä erikseen joukkueen kanssa, mutta meidän on lähtökohtaisesti pystyttävä luottamaan omaan peliimme vahvemmin – vastustajasta riippumatta.

Först ska spelarutvecklingen bli en det av träningen och vi ska höja nivån på träningarna. Vi har en bra ung träningsring och med passlig intern tävlan får vi också bättre resultat framöver.

Lagets målsättningar ska vi änu se över med laget, men utgångspunkten för oss är att vi ska kunna ha stark tilltro till vårt eget spelsätt – oberoende vem vi spelar emot.