Julkaistu: 18.09.2017 00.00

Lagledarens handbok

Joukkueenjohtajan käsikirja

Hakemisto

Opas

Kauden 2017–2018 liitteet


Johdanto

"Kunnioitus, menestys, kasvatus, yhdistävä"

Tämän käsikirjan tarkoituksena on antaa käytännön neuvoja ÅIFK:n joukkueenjohtajille. Käsikirja käsittää toimintamme perusteet, jotka koskettavat kaikkia joukkueita ainakin sillä tasolla, että niistä on hyvä olla tietoinen. Käsikirja on tarkoitettu joukkueen mukana kulkevaksi ja tarvittaessa esille otettavaksi. Käsikirja ei ole ulkoa osattava asia, vaan sen tarkoituksena on tarjota kättä pidempää tarpeen tullen.

Käsikirjaa toimittaa vuosittain juniorityöryhmä, joten toivomme, että matkan varrella käsikirja kasvaa ja paranee.

Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia käsikirjan ja toiminnan kehittämisestä, joten ole reippaasti yhteydessä meihin joukkueenjohtajien kokouksissa, sähköpostilla tai ihan hallissa kasvokkain.

Hyvää alkanutta kautta 2017–2018!

Juniortyöryhmän ja seuran puolesta,

Heidi Perho
nuorisovastaava
juniorer[ät]hfaifk.fi


Seuran arvot

"En gång kamrat, alltid kamrat!"

Kunnioitus

ÅIFK:lla on yli 100 vuoden menestyksellinen tausta ja seura kunnioittaa nykyisiä ja takavuosien aktiiveja jotka ovat mahdollistaneet tämän kehityksen.

Menestys

ÅIFK:n tavoitteena on olla parhaimpien joukossa niissä lajeissa ja niissä sarjoissa, joihin seura osallistuu. Menestys perustuu vankasti omaan junioritoimintaan.

Kasvatus

Seuran perusperiaatteita on toverihengen, suvaitsevuuden, elämäntaitojen ja muiden vastaavien arvojen tarjoaminen samalla kun lahjakkuuksille tarjotaan mahdollisuus nousta kansalliselle huipulle.

Yhdistävä

ÅIFK tarjoaa nuorille ja vanhemmille mahdollisuuden harrastaa urheilumuotoista kanssakäymista omalla äidinkielellään. Tavoite on että kaikki tuntevat seuran omakseen – “En gång kamrat, alltid kamrat!”


Tiedonkulku, yhteistyö ja viestintä

Järjestelyt ja sisäinen tiedonkulku

Joukkueenjohtaja järjestää vanhempainkokouksen kaksi kertaa kauden aikana. Toinen kokouksista tulisi pitää syksyllä ennen sarjapelien alkua ja toinen kauden päätteeksi. Muita kokouksia joukkueenjohtaja järjestää tarpeen mukaan, esimerkiksi ennen turnauksia, ennen loppuotteluita, ennen muita merkittäviä tapahtumia ja varainkeruun yhteydessä.

"Sisäinen viestintä kokoaa joukon"

Joukkueenjohtaja vastaa tiedonkulusta joukkueen sisällä yhteistoiminnassa valmentajan kanssa. Jokaisella joukkueella tulee olla joukkueenjohtaja, joka voidaan valita vanhempainkokouksessa. Valinnan hyväksyy aina seuran hallitus. Joukkueesta valitaan myös henkilöt muihin muihin tehtäviin, jotka ovat ainakin huoltaja, talousvastaava, tiedotusvastaava nettivastaava.

Valmentajien ja joukkueenjohdon yhteystiedot toimitetaan juniorivastaavalle viimeistään kauden alussa ja aina kun yhteystiedot muuttuvat.

Tiedonkulku ulospäin

Joukkueenjohtaja vastaa joukkueen hallinnasta käsipalloliiton tulospalvelussa. Joukkueenjohtaja saa saa sähköpostilla joukkuetunnuksen, jolla hallita pelaajaluetteloa. Pelaajaluettelon tulee olla ajantasainen. Tarkempi ohje löytyy käsipalloliiton sivuilta.

Joukkueenjohtaja vastaa joukkueen hallinnasta seuran verkkosivustoilla (Jopox-alusta). Pelaajaluettelon tulee olla ajantasainen.

Juniorityöryhmä vastaa joukkueenjohtajan kanssa tiedonkulusta seuran ja joukkueen välillä. Hallitus hoitaa seuran yleisen tiedonkulun jäsenkirjeiden, kotisivujen ja sosiaalisen median kautta. Juniorityöryhmä järjestää kauden aikana säännöllisesti kokouksia joukkueenjohtajille ja valmentajille.

Jäsenkortit, valokuvaus ja viestinnän tuki

Valmentajalla, joukkueenjohdolla ja pelaajilla tulee olla jäsenkortit. Jäsenkortti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn miesten ja naisten otteluihin. Jäsenkortti on esitettävä otteluissa lipunmyyjille. Joukkueenjohtoon lasketaan kuuluvaksi joukkueenjohtaja ja huoltaja.

Joukkue vastaa itse valokuvauksensa hoitamisesta. Ole tarvittaessa yhteydessä juniorivastaavaan valokuvaajan järjestämiseksi, jos joukkueen vanhemmista ja tukihenkilöistä ei kuvaajaa löydy.

Joukkueen ilmoittaa lomakkeella pelaajat ja joukkueen muut toimihenkilöt ja heidän yhteistietonsa seuralle sekä päivittää nämä tiedot ja joukkueen harjoitusvuorot seuran Jopox-verkkosivuille. Lomakkeet löytyvät Jopoxin materiaalipankista (vaatii sisäänkirjautumisen, muista laittaa rasti kohtaan "Näytä jaostolle määritellyt").

Joukkue on itse vastuussa aineiston tuottamisesta kotisivuille. Seuran viestintävastaavat antavat käyttöoikeuksia, opastusta ja apua verkkosivujen ylläpitämiseen ja vaikuttavaan ulkoiseen viestintään. Ota tarvittaessa suoraan yhteyttä seuran viestintätiimiin media[ät]hfaifk.fi.


"Käsipallo on Fair Play -laji!"

Lisenssit, vakuutukset ja maksut

Lisenssit

Kaikilla pelaajilla tulee olla voimassaoleva pelaajalisenssi, jotta he saavat osallistua Suomen Käsipalloliiton alaisiin otteluihin ja kotimaisiin sekä ulkomaisiin turnauksiin. Lisenssit ovat voimassa vuosittain ajalla 1.7.–30.6. Jokainen pelaaja maksaa itse lisenssinsä ja toimittaa joukkueenjohtajalle tositteen maksetusta lisenssistä sekä tunnuksen (lisenssinumero). Pelaaja, jolla ei ole lisenssiä on pelikelvoton. Suomen Käsipalloliitto tarkastaa lisenssejä otteluiden ja turnausten yhteydessä.

Lisenssien hinnat ovat:

 • A-juniorit 155 €
 • B-juniorit 140 €
 • C-juniorit 135 €
 • D-juniorit 113 €
 • E-juniorit 70 €
 • F-juniorit 68 €
 • Minit 45 €

Joukkueen toimitsijoilla, jotka ovat pöytäkirjaan merkittyjä, pitää olla voimassa oleva toimitsijalisenssi tai pelaajalisenssi. Seura korvaa toimitsijalisenssin hinnasta 40 euroa kuittia vastaan.

Lisenssit ostetaan käsipalloliiton kautta Suomisport-palvelussa. Ohjeet lisensseistä, palvelusta ja ajakonhtaiset hinnat ja optiona ostettavan vakuutusen ehdot löydät käsipalloliiton sivuilta.

Toimintamaksu

Sarjamaksut, tuomarikulut, valmennuskulut, kuljetuskulut ja muut juoksevat kulut katetaan HF ÅIFKn toimintamaksusta junioreille. Toimintamaksu vahvistetaan hallituksen toimesta ja laskutetaan Seuramapin kautta. Kun toimintamaksu on maksettu pelaaja saa jäsenkortin.

Toimintamaksu voidaan maksaa kahdessa erässä (syyskuussa ja tammikuussa).

Lisätietoa ja toimintamaksusta ja sen sisällöstä saat joukkueenjohtajille vuosittain jaettavasta toimintamaksun erittelyssä.

Vakuutus

Lisenssit eivät sisällä vakuutusta. Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassaoleva vakuutus. Seura maksaa ryhmävakuutuksen alle 16-vuotiaille pelaajille. Vakuutusyhtiö on LähiTapiola. 16-vuotiailla ja sitä vanhemmilla pitää olla oma vakuutus, joka kattaa käsipalloon liittyviä tapaturmia. Vakuutuksen tulee kattaa seuran harjoittelu- ja kilpailutoiminnan sekä liiton alaiset sarjapelit ja turnaukset. Pelaaja tai pelaajan huoltaja toimittaa todistuksen vakuutuksen voimassaolosta joukkueenjohtajalle ilmoituslomakkeella, johon myös kirjataan vakuutusnumero ja lisenssitunnus.

Jäsenmaksu

Pelaajien, valmentajien ja joukkueen toimihenkilöiden on oltava seuran jäseniä. Pelaajien osalta jäsenmaksu on laskettu toimintamaksun hintaan. Seuran jäsenmaksu on joukkueen ja seuran toimitsijoiden osalta 20 euroa ja se on maksettava seuran tilille. Myös vanhempia kannustetaan liittymään seuran tukijäseniksi. Tukijäsenyyden hinta on alkaen 40 euroa.


Ottelut

Ottelut

Seurat osallistuvat liiton kilpailuihin omalla taloudellisella vastuullaan. Kaikissa otteluissa vastaa ohjelmassa ensin mainittu seura ottelun järjestämisestä. Järjestävä seura on vastuussa järjestyksenpidosta otteluissa. Järjestyksenpitoon kuuluu kulloisenkin pelipaikan sääntöjen ja määräysten noudattaminen sekä huolehtiminen pelikentän ja pukusuojien siisteydestä. Otteluohjelma julkaistaan Suomen käsipalloliiton tulospalvelusivuilla. Näet kaikki seuran ottelut ja sarjat tästä luettelosta.

Huomioithan, että muutoksia voi tapahtua lyhyelläkin varoitusajalla, joten tarkista ja varmista aina pelipäivät, -ajat ja -paikat sopivin väliajoin. Tulospalveluun kirjattu päivämäärä ja kellonaika tarkoittavat, että peli on asetettu. Jos kellonaikaa ei näy, tarkoittaa se sitä, että peliä ei ole asetettu.

ÅIFKn kaikki ottelut asetetaan keskitetysti seuran toimesta. MSM, NSM, M2D, A-jun, B-jun ja C-jun pelit pelataan Samppalinnassa (C-jun mahdollisesti myös muissa halleissa). D-jun Peltolassa ja E- ja F-jun Ilpoisissa. Juniorityöryhmä Otteluasettelija vastaa kotipelien ajankohtien asettamisesta.

Ottelut tulee pelata annettuna ajankohtana. Ottelusiirtoa voidaan pyytää kirjallisesti hyväksyttävästä syystä. Ottelusiirtoa anotaan aina liiton sähköisellä ottelusiirtokaavakkeella. Perehdy aina ensin liiton ohjeisiin ottelusiirrosta. Ohjeessa annetaan toimintaohjeet siitä, miten ottelusiirtoa anotaan, miten toimitaan, jos joukkue ei pääse paikalle otteluun ja miten suhtaudutaan luovutuksiin. Ohjetta ylläpitää ja päivittää Suomen käsipalloliitto.

Seuran pyynnöstä tehdystä ottelusiirrosta peritään aina 50 euron suuruinen siirtomaksu. Sovi etukäteen vastustajan kanssa sopivasta muusta ajankohdasta ja ilmoita tästä otteluvastaavalle.

Kotijoukkue tekee aina siirtopyynnön ja merkitsee kaavakkeeseen, kuka on siirtoa pyytänyt ja lisätietoihin, miksi siirtoa pyydetään. ÅIFK:ssa otteluvastaava tekee aina pyynnön ottelusiirrosta liitolle. Muista dokumentoida aina kaikki materiaali koskien siirtoja, niitä voidaan mahdollisesti tarvita myöhemmin mahdollisiin selvityksiin.

Siirroista ja siirron syystä ilmoitetaan aina otteluasettelijalle. Junioreiden hallivuoroista vastaava peruuttaa tai varaa hallin ja ilmoittaa joukkueenjohtajalle, kun hän on saanut hyväksynnän muutokselle kaupungin liikuntatoimelta.

Hyväksyttävä syy pyytää ottelusiirtoa voi olla esimerkiksi:

 • hallin yllättävä muu käyttö
 • joukkueen huomattavan osan ylivoimainen este, kuten sairausepidemia, josta tarvittaessa esitettävä lääkärintodistukset. Muutaman runkopelaajan puuttuminen ei riitä.

Hyväksyttävä syy pyytää ottelusiirtoa ei ole esimerkiksi:

 • saman seuran toisen ikäluokan tai ns. farmijoukkueen samanaikainen ottelu. Otteluohjelmia laadittaessa pyritään välttämään naisten SM-sarjan ja A-tyttöjen otteluiden päällekkäisyyttä sekä miesten SM-liigan ja A-poikien otteluiden päällekkäisyyttä.
 • joukkueen jäsenten matkat, työesteet tai vastaavat syyt, jotka ovat joukkueen/henkilön omia valintoja.

Ottelujärjestelyt

MSM ja NSM ottelujärjestelyt hoidetaan seuran toimesta. Joukkueen vastuulla on hoitaa itse ajanottaja ja sihteeri omiin peleihinsä. Seurastamme löytyy A- ja B-junioreita sekä aikuisten sarjojen pelaajia, joita voi pyytää tehtäviin. Seura järjestää toimitsijakoulutuksia vuosittain tarpeen vaatiessa.

Käsipalloliitto asettaa tuomarit otteluun.

Joukkue vastaa kenttäjärjestelyistä (tuolit, penkit pöydät) ja myös hallin ja pukuhuoneiden siisteydestä. Jos huomaat että jotain varusteita puuttuu tai on vähissä (esim. ottelupöytäkirjat) ilmoita siitä toimitsijoista vastaavalle. Jos huomaat jonkin olevan rikki hallissa, pukuhuoneissa tai yleisissä tiloissa ilmoita siitä sähköpostilla ja mielellään kuvan kera nimetylle hallivastaavalle.

Linja-auto vieraspeleihin

Kyyti tilataan kuljetusvastaavalta vähintään 1,5 viikkoa ennen peliä. Tilaukseen tarvitaan tieto mitkä joukkueet ovat lähdössä ja minne (paikkakunta ja osoitteet) sekä henkilömäärät, milloin halutaan olla perillä (lämmittelyaika mukaan lukien). Ensimmäinen pelaava joukkue koordinoi muiden kanssa matkaa. Tarkoitus on, että linja-autolla matkustetaan, kun on 2 tai enemmän joukkuetta lähdössä vieraspeliin. Kuljetuksia pyritään aina yhdistämään. Joukkueiden matkustaessa yhdessä on varauduttava aikaisempaan lähtöön tai myöhäisempään paluuseen.


Otteluvastuuvuoro

Joukkueella on otteluvastuuvuoro naisten ja miesten peleissä keskimäärin 1–2 kertaa kaudessa. Jos joukkue ei pysty hoitamaan sille osoitettua otteluvastuuvuoroa, sopii se itse vuoron vaihtamisen ja ilmoittaa asiasta buffavastaavalle. Seuralla on nimetty tapahtumavastaava, joka vastaa loppukädessä siitä, että kaikki asiat hoidetaan kuten pitää. Kaikkien eri tehtäviin nimettyjen vastaavien nimet ja yhteystiedot löydät tämän käsikirjan lopusta.


Turnaukset

Kutsut kotimaisiin turnauksiin tulevat liitolta seuran nuorisovastaavalle, joka toimittaa niistä tiedon joukkueenjohtajille. Pääsääntöisesti joukkueet ilmoittautuvat itse turnauksiin, lukuun ottamatta Siuntio Cupia, johon seura ilmoittaa joukkueet keskitetysti. Joukkueet voivat halutessaan osallistua ulkomaisiin turnauksiin omalla kustannuksellaan. Joukkueet hoitavat turnausjärjestelyt itse. Ulkomaan turnauksista pitää aina ilmoittaa nuorisovastaavalle, joka anoo liitosta lupaa osallistumiseen. Osallistuminen ulkomaisiin turnauksiin edellyttää aina käsipalloliiton lupaa.


Suunnitelmat ja raportointi

Kausisuunnitelma

Jokainen joukkue tekee kauden alussa kausisuunnitelman, joka sisältää suunnitelman liiton sarjapeleistä, harjoituksista, kotimaisista ja ulkomaisista turnauksista ja taloudenpidosta ja muusta toiminnasta ja toimittaa sen nuorisovastaavalle. Suunnitelmaa voidaan luonnollisesti muuttaa tarvittaessa myöhemmin kauden aikana.

Toimintakertomus

Jokainen joukkue toimittaa kauden päätteeksi nuorisovastaavalle toimintakertomuksen, jossa lyhyesti kerrotaan joukkueesta ja sen menneestä kaudesta. Tärkeimpiä tunnuslukuja ovat pelaajien lukumäärä, pelatut ottelut ja sijoitukset, harjoitusten lukumäärä, harjoitustunnit ja kustannukset. Suurin osa näistä saadaan Jopoxin kautta, joten harjoitukset, ottelu, pelaajien osallistuminen ja muut on merkittävä huolellisesti Jopoxiin jokaisen tapahtuman osalta.

Harjoitukset

Valmentajat suunnittelevat jokaisen harjoituksen ja vastaavat niiden toteuttamisesta. Juniorityöryhmä ehdottaa harjoitusvuorojaot ja yhteen sovittaa niiden jaon. Harjoitusvuoro on peruttava vähintään 5 vuorokautta ennen vuoron alkua. Peruutusilmoitus tehdään määräaikaan mennessä hallivastaavalle. Peruuttamattomista käyttämättömistä vuoroista Turun kaupunki perii sakkomaksun, jonka joukkue maksaa itse. Joukkueenjohtaja vastaa siitä, että harjoitus on asetettu Jopoxin kalenteriin ja toteutuneen harjoituksen osallistujamäärä on kirjattu oikein heti harjoituksen jälkeen.


Varusteet

Varusteet

Seura on solminut sopimuksen Stadiumin ja Niken kanssa. Seura hankkii yhteisesti jäätä, teippiä, liisterit, liisterinpoistoaineen ja pelipaidat. Seuran taloudenhoitaja vastaa näistä tilauksista. Joukkue hoitaa itse muut tilaukset ja vastaa muiden varusteiden kustannuksista. Ohje tilausten tekemiseen löytyy seuran kotisivuilta kohdasta "Seuratuotteet".

Pallot

Pallokokoa koskevat määräykset ikäluokittain löytyvät käsipalloliiton sivuilta.


Varainhankinta

Joukkueita kannustetaan harjoittamaan varainhankintaa. Seuran hallitus ohjeistaa varainhankinnan vuosittain ja jakaa joukkueille markkinointia varten mediakortit ja muut tiedot.


Fair Play ja eettiset ohjeet

Suomen käsipallossa noudatetaan Fair Play hengen mukaista toimintaa. Tämä koskee kaikkia käsipallon kanssa toimivia: seuroja, pelaajia, valmentajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, vanhempia ja yleisöä.

Vilppi ja doping

ÅIFK noudattaa Suomen Käsipalloliiton sääntöjä koskien villpiä ja dopingia.

 • Sanoudumme irti kaikenlaisesta vilpistä ja dopingista.
 • Jokaisella pelaajalla ja johtajalla on henkilökohtainen vastuu siitä, että hän on perehtynyt dopingsäännöksiin ja noudattaa niitä
 • Seura tiedottaa pelaajiaan ja johtajiaan dopingsäännöksistä
 • Antidopingia koskevista asioista keskustellaan kaikissa koulutuksissa joka tasolla
 • Sanoudumme irti kaikenlaisesta väkivallasta, kiusaamisesta, väheksymisestä, rasismista ja seksuaalisesta häirinnästä.
 • Sanoudumme irti huumeiden ja alkoholin käytöstä sekä tupakoinnista ja nuuskan käytöstä harjoitusten, pelien ja turnausten yhteydessä.
 • Kunnioitamme aina joukkuetovereitamme, vastustajiamme ja tuomareita käyttäytymällä korrektisti ja urheilullisella tavalla. Pidättäydymme kaikenlaisista loukkaavista puheista ja toiminnoista.
 • Kaikki ovat tervetulleita käsipallon pariin edellyttäen, ettei yksilö hyödynnä harrastustaan rikollisella tavalla, rasistisesti tai seksuaalisesti.
 • Olemme kaikki samanarvoisia, ja kaikkien näkemyksiä ja mielipiteitä kunnioitetaan. Kaikenlaista vihaperusteista ajattelua vastaan taistellaan positiivisella käytöstavalla.
 • Me työskentelemme sen eteen, että lapset, nuoret ja aikuiset voivat tuntea iloa ja turvallisuutta kaikessa käsipallotoiminnassa.
 • Teemme aktiivisesti työtä sen eteen, että annamme nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa, osallistua ja ottaa vastuuta Suomen Käsipalloliiton toiminnassa.
 • Teemme myös aktiivisesti työtä tasa-arvoisen käsipallon puolesta ja pyrimme saamaan kaikille toiminnan tasoille molempia sukupuolia päättäviin elimiin.

Sosiaalinen media

Olemme seurana läsnä ja aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Kannustamme pelaajiamme, johtajiamme, vanhempia ja jäseniämme levittämään käsipallon ja urheilun ilosanomaa sosiaalisessa mediassa. Edustamme sosiaalisessa mediassa myös seuraamme ja muita yhteisöjämme. Toimimme seuramme arvopohjan mukaisesti:

 • Kunnioitus. Kunnioitamme toisten oikeutta esittää mielipiteitään ja näkemyksiään. Kunnioitamme ja arvostamme lajiamme ja urheilua. Osoitamme sen toimimalla somessa käsipallon Fair Play –hengessä. Olemme positiivisia ja iloisia emmekä koskaan osallistu toisiin kohdistuvaan ilkeämielisiin, vähätteleviin tai vihamielisiin puheisiin tai keskusteluihin. Emme myöskään aloita tällaista keskustelua.
 • Menestys. Kerromme mielellämme omasta menestyksestämme ja jaamme mielellämme myös päivityksiä muiden menestyksestä. Muiden menestys ei ole meiltä pois, vaan tukee sitä, että meidät nähdään Fair Play -tiiminä ja että meistä tykätään somessa. Ymmärrämme että menestystarinat luovat menestystä ja hyvää ilmapiiriä ja vähättelevät puheet heikentävät kaikkia.
 • Kasvatus. Olemme ylpeitä perusperiaatteistamme: toverihenki, suvaitsevaisuus ja elämäntaidot. Somessa viestimme siten, että nämä ilmenevät sanomastamme. Kasvamme ja kehitymme itsekin joka päivä. Ymmärrämme, että voimme tehdä väärin ja olemme valmiita rehellisesti, avoimesti ja julkisesti myöntämään ja ottamaan virheistämme vastuuta. Emme toista omia tai muiden virheitä vaan opimme ja kasvamme somessakin.
 • Yhdistävä. Haluamme olla käsipalloilijoita ja muita urheilijoita ja urheilua tukevia yhdistävä tekijä. Saatamme viesteillämme ihmisiä yhteen ja autamme ihmisiä löytämään käsipalloilun ja urheilun. Meitä yhdistää seuramme ÅIFK ja kerromme mielellämme seurastamme muille.
"Sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla ihana"

Toimintaohje

 • Toimi aina seuran arvojen ja periaatteiden mukaisesti;
  • Älä riko arvojamme ja periaatteitamme kunnioitus, menestys, kasvatus, toverihenki, suvaitsevuus, elämäntaidot, yhdistävä;
   • Jos olet epävarma asiasta, älä julkaise, sano tai toimi .
 • Puutu huonoon käyttäytymiseen; esimerkiksi kielenkäyttöön, kiusaamiseen tai muuhun epämiellyttävään tekemiseen
 • Harkitse hyväksytkö joukkueesi nuoria kavereiksesi somessa;
  • Usein on yksinkertaisempaa ja helpompaa pitää johtajan rooli ja vapaa-ajan minä erillään toisistaan, kuten mm. opettajat toimivat oppilaidensa kanssa.
   • Jos esim. valmentaja pyytää pelaajaa ystäväksi, pelaajan voi olla vaikea kieltäytyä vaikka haluaisikin. Valmentaja-pelaajasuhde on somessa haasteellinen. Somen kautta valmentajat ja pelaajat voivat saada toisistaan sellaista tietoa, jota muuten ei haluttaisi kertoa.
 • Älä keskustele aikuisten välisistä asioista lasten ja nuorten nähden tai kuullen;
  • rakentava keskustelu on oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan käytynä hyväksi, mutta se käydään aina kasvokkain tai yksityisviesteillä.
 • Tiedosta, että lukija tai kuulija ei välttämättä osaa arvioida, onko sanoma seuran, seuran toimihenkilön vai yksityishenkilön linjaus
  • ole selkeä ja kerro selvästi, että mielipiteesi on yksityinen
 • Tiedä, että internet ei unohda. Koskaan. Ihmisilläkin on pitkä muisti.
 • Muista, että somessa julkaistu tai muuten sanottu voi päätyä laajasti julkisuuteen. Tämä koskee myös suljettuja piirejä ja salaisia ryhmiä.
 • Pohdi, miten toimintasi vaikuttaa uskottavuuteesi seuran toimihenkilönä ja muiden mielikuvaan kyvystäsi hoitaa tehtäväsi tasapuolisesti

Vanhempien säännöt

Innostan!
 • Iloitsen lapsen onnistumisista hänen kanssaan.
 • Lohdutan ja rauhoitan, en arvostele tai mollaa.
 • Tuen, innostan ja kannustan - en vertaile enkä näytä pettymystäni.
 • Annan lapselle aikaa kehittyä ja kasvaa rauhassa
Kasvatan!
 • Pidän huolta lapsen säännöllisestä uni- ja ateriarytmistä.
 • Opetan lapselle empatiaa ja muiden kunnioittamista.
 • Huolehdin lapsen riittävästä liikkumisesta.
Osallistun!
 • Olen aktiivisesti mukana joukkueen toiminnassa.
 • Luon hyvää ja innostavaa ilmapiiriä.
 • Hoidan maksuvelvoitteeni täsmällisesti
Käyttäydyn!
 • Annan valmentajille ja joukkueen toimihenkilöille täyden työrauhan.
 • Keskityn myönteisiin asioihin.
 • En räyhää, tupakoi tai käytä alkoholia kentän laidalla tai kisamatkoilla.
 • Ottelutilanteissa seuraan peliä vaihtopenkin vastakkaisella puolella.
 • Ottelutilanteissa viestintäni kentälle on ainoastaan kannustusta.
Tiedostan ja kunnioitan!
 • Valmentaja on vastuussa peluuttamisesta.
 • Valmentaja vastaa joukkueen kaikista pelaajavalinnoista .
 • Valmentaja vastaa pelaajavalinnoista otteluihin ja turnauksiin
 • Mahdolliset ongelmatilanteet käsitellään joukkueenjohtajan kanssa välittömästi.

Yhteystiedot ja vastuuhenkilöt

 • Seuran yleinen lähesytmisosoite, kontakt[ät]hfaifk.fi
  • kaikki muut asiat ja ulkopuolisille vapaasti jaettava yleinen osoite
 • Seuran puheenjohtaja, Kaj Söderholm, kaj[ät]hfaifk.fi
  • johtaminen, CF ÅIFK edustaja
  • muu yhteistoiminta ja suhteet sekä tukijat
 • Sihteeri, Pia Wolff-Helminen, pia[ät]hfaifk.fi
  • hallinto, hallituksen kokoukset ja päätökset
  • junioreiden hallivaraukset
 • Tapahtumavastaava Jaana Turjas-Nieminen, jaana[ät]hfaifk.fi
  • tapahtumat, ottelut ja järjestelyt, aikuisten hallivaraukset
 • Buffavastaava, Ulrika Gullqvist , ullis[ät]hfaifk.fi
  • Samppalinnan kioski
 • Juniorivastaava, Heidi Perho, juniorer[ät]hfaifk.fi
  • junioritoiminnan koordinointi ja ohjaaminen
  • joukkueenjohtajapalaverit ja toiminnanohjaus
 • Otteluvastaava ja yhteyshenkilö Suomen Käsipalloliittoon, Heidi Nieminen, heidi[ät]hfaifk.fi
  • ottelusiirrot, sarjailmoittautumiset, käsipallofoorum ja kaikki yhteydet liittoon
 • Kuljetusvastaava, David Symes, david[ät]hfaifk.fi
  • kuljetukset ja logistiikka
 • Miesten joukkue, Jari Lainio, jari[ät]hfaifk.fi
  • joukkueenjohtaja, ensisijainen miesten edustuksen yhteyshenkilö
 • Naisten joukkue, Charlotte Pettersson, lotten[ät]hfaifk.fi
  • joukkueenjohtaja, ensisijainen naisten edustuksen yhteyshenkilö
 • Taloudenhoitaja, Nina Ahlbäck, nina[ät]hfaifk.fi
  • Kassa, laskutus, tilaukset ja rahaliikenne
 • Taloudenhoitaja, Niclas Gers, niclas[ät]hfaifk.fi
  • Toimintamaksut, budjetointi ja kulukorvaukset
  • Edustusjoukkueiden kassa, laskutus, tilaukset ja rahaliikenne
  • Juniorivalmennuksen koordinointi ja ohjaaminen, valmentajapalaverit ja sopimukset
 • Mediatiimi, James Mashiri, Heidi Nieminen, media[ät]hfaifk.fi
  • viestintä, lehdistösuhteet, ilmoitukset, mainokset, digi ja printti
  • admin-asiat Jopox, some-tilit & muut: webmaster[ät]hfaifk.fi

Ottelu ja järjestelyvastuut kaudella 2017–2018

Hakemisto

Vastuuhenkilöt otteluihin

 • Kaudella 2017–18 buffavastaava on: Ulrika Gullqvist, ullis[ät]hfaifk.fi.
 • Kaudella 2017–18 tapahtumavastaava on: Jaana Turjas-Nieminen, jaana[ät]hfaifk.fi.
 • Kaudella 2017–18 taloudenhoitaja on: Nina Ahlbäck, nina[ät]hfaifk.fi.

Puhelinnumerot ja muut yhteystiedot löydät Jopoxin kautta vastuuhenkilöluettelosta.

Miesten ja naisten sarjapelien järjestelyvastuun hoitaminen

Kaikissa järjestelyvastuuseen liittyvissä epäselvissä asioissa ota yhteyttä ensisijaisesti tapahtumavastaavaan. Varmista, että joukkueellasi on avaimet kahviokaappeihin. Kaikissa miesten ja naisten otteluissa on nimetty tapahtumavastaava.

Hyvissä ajoissa ennen ottelupäivää
 • Koordinoi ja varmista.
 • Huolehdi, että joku valmistaa makeata ja suolaista myytäväksi (pakastetuotteet helppoja ja edullisia!).
 • Kannattaa kysyä edelliskerran vastaavilta myyntimenekkiä.
 • Sovi noin viikko etukäteen taloudenhoitajan kanssa vaihtorahojen (kahvioon + lipunmyyntiin) hakemisesta.
 • Huolehdi myös että ottelupäiväksi on nimetty
 Määrä
Kenttäjärjestäjät ennen jälkeen2–3
Lipunmyyjät2
Järjestyksenvalvojat2
Kahvionpitäjät2
Lattianpyyhkijät2
Katsomosiivoojat
(lipunmyyjät tai järjestyksenvalvojat voivat hoitaa)
1–2

Ottelupäivänä

Ajoissa paikalle

Kaksi (2) tuntia ennen ottelun alkua kenttäjärjestäjät tulevat paikalle ja järjestävät kenttää pelikuntoon. Järjestelyt johtaa tapahtumavastaavan määräämä toimihenkilö tai edustusjoukkueen joukkueenjohtaja.

Viimeistään 1 h 30 min ennen ottelun alkua muut toimijat tulevat paikalle ja järjestävät lipunmyynnin, järjestyksenvalvonnan ja kahvion. Kahvion avaaminen ajoissa ⇒ kahvi tippumaan ⇒ tuottoa!

Otteluvastuuvuoroa varten seuran juniorit pukeutuvat seuran/joukkueen edustusasuun tai vastaavaan yhtenäiseen asuun. Aikuiset pukeutuvat edustusasuun. Buffakaapissa on myyjille lainaksi STAFF-paidat.

"Ennen ottelua yleensä myydään parhaiten."

Kenttäjärjestelyt

Kenttäjärjestäjät tulevat paikalle viimeistään kaksi (2) h ennen ottelun alkua. Pöydät, tuolit ja lattianpyyhkimet, jotka käytetään ottelun aikana, asetetaan paikoilleen. Seinälle ja väliseinälle menevät mainokset ripustetaan ja kovat mainokset asetetaan asianomaisille paikoille.

Pukuhuoneiden oltava vieras- ja kotijoukkueiden käytössä 1½ h ennen ottelun alkua.

Ottelun jälkeen tuolit, pöydät, pyyhkimet ja mainokset palautetaan heti samoille paikoille mistä ne otettiin ennen ottelua.

Ottelun lipunmyynti ja järjestyksenvalvominen

Lipunmyynti aloitettava viimeistään yksi (1) tunti ennen ottelun alkua, jolloin myös ulko-ovet aukaistaan ja järjestysmies (-miehet) huomioliiveissä on valmiudessa.

Laita lipunmyyntiä varten pöytä oven eteen vinoittain, heti sisäänkäynnin jälkeen seinän viereen.

Lippukassa, mekaaninen laskija, hinnastokyltti ja vaihtorahat saa kahviosta.

Tapahtumavastaava toimittaa otteluohjelmat, joka asetellaan pöydälle kaikkien saataville.

Hinnasto Miesten SM-liiga ja naisten SM-sarjan lippujen hinnat ovat:
 • Aikuiset: 10 €
 • Opiskelijat, koululaiset, eläkeläiset, varusmiehet ja lapset 7–12 v.: 5 €
 • Alle kouluikäiset 0–6 v.: ilmaiseksi

Naisten otteluun pääse ilmaiseksi sisään miesten ottelun lipulla, niinä pelipäivinä, kun miesten ja naisten ottelut pelataan peräkkäin – näin yritetään saada yleisö pysymään hallissa. Seuraavat ovat oikeutettuja vapaaseen sisäänpääsyyn ja lasketaan mukaan katsojamäärään, "mekaanisella laskijalla":

 • Seuran omat juniorit ja toimijat jäsenkortilla
 • ÅIFK:n muiden jaostojen jäsenet (jalkapallo, yleisurheilu, keilailu) omalla jäsenkortillaan
 • VIP- ja kausikorttien haltijat kortilla
 • Erotuomarit jäsenkortilla, jossa on kuluvan kauden tarra
 • Turun kaupungin Liikuntapalevelukeskuksen henkilöstö korttilla
 • Turun kaupungin liikuntalautakunnan jäsenet korttilla
 • Suomen Käsipalloliiton toimitstijat ja emeritukset liiton vapaakortilla
 • Press/lehdistö korttilla

Lipunmyyntiin voidaan toimittaa tapahtumavastaavan (tai hänen sijaisensa) toimesta lista henkilöistä (enintään. 5 hlöä), jotka ovat oikeutettuja pääsemään sisälle ilmaiseksi. Henkilöt ilmoittavat nimensä lippukassalle saapuessaan.

Lipunmyynnissä pidetään erikseen ruutupaperiin tikkumiehenkirjanpidolla kirjaa VIP- ja kausikorttienmyynnistä. Lappu jätetään lippukassaan. Sisäänpääsyliput on revittävä ja vapaaliput on kerättävä talteen.

Piffenin jäsenillä ei ole oikeutta ilmaiseen sisäänpääsyyn!

Kaikilta vaaditaan lippua/korttia – myös oman seuran jäseniltä.

Lipunmyynti lopetetaan, kun ensimmäinen puoliaikaa on pelattu loppuun. Katsojamäärä ilmoitetaan sihteeripöydän toimijoille. Otteluvastaava (joukkueen vastuuhenkilö) huolehtii lippukassasta, joka pidetään erillään kahviokassasta. Kassat toimitetaan ottelun jälkeen takaisin pankkiin ja asiasta sovitaan etukäteen taloudenhoitajan kanssa, joka antaa tarkat ohjeet.

Kahvio

Kahvion myynti pitää olla valmiina aloitettavaksi viimeistään 1-1½ tuntia ennen ottelun alkua, myös leivonnaiset paikalla. Juniorijaostolla on kolme (4) omaa kaappia Samppalinnan kahviossa, josta löytyy kaikki paitsi leivonnaiset. Juomat ovat kylmässä erillisessä varasto-kaapissa.

Kahviossa myös käytössä syksystä 2017 alkaen iZettle–korttimyyntilaite.

Jokaisella joukkueella on omat avaimet kaappeihin.

Normaalissa ottelussa kannattaa keittää iso termari täyteen.

Pitäkää huoli kaapin järjestyksestä!

Leivonnaisia varten alakaapissa olevat tarjottimet, korit ja ottimet.

Oman joukkueen peleissä saa käyttää seuraavia buffakaappien sisältöä: karkit (vain Cloetta tuotteet), kahvinkeitin ja termospullot, sekä tarjottimet/korit ja ottimet.

Oma joukkueen peleissä EI saa käyttää:

 • paperimukeja, lusikat, servietit jne.
 • sokeri, kahvi, maito
 • juomat, sipsit

Kahviokassa ja lippukassaa pidetään erillään, niitä ei saa yhdistää.

Kassasta pidettävä hyvää huolta.

VIP-kortti oikeuttaa ilmaiseen kahviin ja pullaan.

Kahvion ja lipunmyynnin kassalippaat säilytetään junnukaapeissa kahviossa. Vaihtorahat toimitetaan taloudenhoitajalle pankkiin samassa pussissa, kun ne olivat haettaessa. Kassaa ei tarvitse laskea.

Hätätilanne

Esim. ottelussa tapahtuu loukkaantuminen ja ambulanssin täytyy päästä Samppalinnan pihalle:

 • Buffakaapista löytyy avain puomin avaamiseksi.
 • Avain on kiinni metalliputkessa ja löytyy ylähyllyltä.

Lattianpyyhkijät

Otteluun määrätään kaksi (2) lattianpyyhkijää, yksi kumpaankin kenttäpäätyyn. Pyyhkijät ovat paikalla ajoissa (vähintään 15 min) ennen ottelun alkua. Pyyhkijät nimetään joukkueen pelaajista, jos pelaajat ovat riittävän vanhoja (C-juniorit ja sitä vanhemmat) pystyäkseen hoitamaan tehtävän, muutoin vanhemmat hoitavat tehtävän. Pyyhkijät käyttävät sponsorin antamaa T-paitaa. Lattia pyyhitään pyyhkeellä tai mopilla.

Tehtävässä istutaan rauhassa ja seurataan tarkasti merkkiä tuomarilta. Kentälle mennään ripeästi pyyhkimään lattiaa. Kentältä poistutaan myös ripeästi, kun lattia on pyyhitty valmiiksi. Jos pyyhkijät ovat ensikertalaisia tai kovin nuoria junioreja, vanhemman pitää olla valvomassa, ettei tapahdu turhia ”nukahduksia”.

Lattianpyyhkijälle on kerrottava, mikä on tuomarin merkki kun lattianpyyhkijää tarvitaan kentälle.

Merkkiä voi myös kysyä tuomarilta ennen ottelua. Hyvä on myös harjoitella kuivausliikettä jos on juniori pyyhkijänä, ei sitten mene tositilanteessa sormi suuhun.

Kahvilan ja katsomon siivous

Ottelutapahtuman jälkeen on siivottava katsomo ja kahvilatilat (pinta-siivous). Astiat pestään ja tavarat palautetaan takaisin omille paikoille (hyllyt merkattu). Kaapit pidetään siistinä ja myyntivalmiudessa.

Roskakorit tyhjennetään ja roskat viedään pihan keräilyastiaan. Jos huomaat, että jotain on loppu tai loppumassa, niin ilmoita asiasta sähköpostitse buffavastaavalle heti ottelun jälkeen. Laske hyllyt ja tavarat ennen sulkemista, niin loppuminen on helpompi havaita.

Vastuuhenkilön on varmistettava, että katsomon ulko-ovet ovat lukossa sekä pääsisäänkäynti, että varauloskäynti toisessa päädyssä. Valot sammutetaan jos jälkeen ei näytä tulevan ketään hallille.

"Siisti ja myyntivalmis."

Jos järjestelyissä on ilmennyt ongelmia tai sinulla on parannusehdotuksia, kirjoita lapulle ja jätä se kahviokaapissa olevaan muovitaskuun tai ilmoita tapahtumavastaavalle ja/tai buffavastaavalle sähköpostitse.


Mainosten asettelu

Mainokset astetaan kuvien osoittamalla tavalla.


Kotiottelut

PvmSarjaKloKotiVierasOtteluvastuu
30.08.17Miesten Suomen Cup18:30ÅIFKHK PötsiAT
13.09.17Miesten SM-liiga18:30ÅIFKBK-46BP
07.10.17Miesten SM-liiga14:00ÅIFKHC HIKCF03/04
07.10.17Naisten SM-sarja16:30ÅIFKDickenCF03/04
18.10.17Naisten SM-sarja19:00ÅIFKSIFDF05/06
31.10.17Naisten Suomen Cup18:30ÅIFKDicken 
01.11.17Miesten SM-liiga19:00ÅIFKPIFCP03
04.11.17Naisten SM-sarja14:00ÅIFKGrIFKMini F09
18.11.17Miesten SM-liiga14:00ÅIFKSIFDP05/06
29.11.17Naisten SM-sarja18:30ÅIFKHIFKAP
15.12.17Miesten SM-liiga18:30ÅIFKGrIFKEP07/FP08
20.12.17Miesten SM-liiga18:30ÅIFKHIFKBP
13.01.18Naisten SM-sarja14:00ÅIFKBK-46Mikro 10/11
20.01.18Naisten SM-sarja14:00ÅIFKAtlasMini P09
24.01.18Miesten SM-liiga18:30ÅIFKCocksDP05/06
31.01.18Naisten SM-sarja19:00ÅIFKKyIFDF05/06
03.02.18Miesten SM-liiga14:00ÅIFKDickenCP03
14.02.18Miesten SM-liiga19:00ÅIFKAtlas VantaaEP07/FP08

iZettle-ohjeet