Julkaistu: 10.05.2017 00.00

Ordförandens kolumn

Urheilu on tärkeää lasten hyvinvoinnille – tarvitsemme tukeanne enemmän kuin koskaan

Johdettu ryhmäurheilu ja yhdessä liikkuminen jäivät tauolle koronavirusepidemian muututtua pandemiaksi.

Valmentajamme ja muut toimihenkilömme jatkavat edelleen treenien pitämistä etänä ja pienissä ryhmissä tai henkilökohtaisesti siellä missä se on mahdollista.

Tämän epävarmuuden keskellä meillä on isoja haasteita. Taphahtumista vetonaulamme GANT Beach Cupin kohtalo on vielä auki. Olemme suunnitelleet sen järjestettäväksi elokuussa ja se on iso tulon lähde, kuten myös rannan kioskimme kesällä. Myös monet sponsorimme kamppailevat liiketoimintansa kanssa pandemian keskellä.

Jatkamme toiveikkaasti ja realistisesti joukkueiden rakentamista syksyllä alkavaa seuraavaa kautta varten. Siirtyminen uuteen kauteen tapahtuu enemmänkin virtuaalisesti ja siksi haluamme aktivoida kaikki valmentajat, toimihenkilöt, pelaajat, vanhemmat ja läheiset. Nyt on tärkeää pitää yhtä. Yhdessä selviämme tästä ja pääsemme taas yhdessä pallotuntumaan.

Tähän uutiskirjeeseen olemme keränneet muutaman tavan, millä voit tukea seuraasi nyt kriisin keskellä. Osoita tukea ja mustakeltaista sydäntä ostamalla paita ja muista ostoksilla käydessäsi kerryttää lisäbonusta myös seuralle laittamalla ÅIFK Plussan, S-ryhmä- tai Stadiumbonuksen saajaksi itsesi lisäksi.

Lue seuramme uutiskirjeestä tarkemmin miten voit tukea seuraasi.

Ville Perho ja muu hallitus


Tervehdys seuran uudelta hallitukselta

Maanantaina 18.6. pidettiin HF ÅIFK:n vuosikokous, jossa valittiin seuralle uusi hallitus. Hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi kaudeksi kerrallaan ja puheenjohtaja vuodeksi. Hallituksen jättivät nyt useat pitkään seuran toimintaa pyörittäneet ja valtavan arvokkaan panoksensa antaneet Pia Wolff-Helminen, Nina Ahlbäck, Heidi Nieminen ja David Symes. Myös pitkän rupeaman seuran hallituksen puheenjohtajana toiminut Kaj Söderholm luovutti postinsa. Hallitukseen valittiin heidän tilalleen uusina jäseninä Miikka Teräs, Matias Laine, Sadri Beqiri ja puheenjohtajaksi allekirjoittanut. Syyskuussa mukaan liittyy myös Jonathan Rehnberg. Hallituksessa jatkavat Jaana Turjas-Nieminen, Niclas Gers sekä Uolevi Nummela.

Haluan aivan ensimmäiseksi kiittää ns. vanhoja, sekä väistyviä että hallituksessa jatkavia jäseniä, sekä naisten pitkäaikaista taustadynamoa Charlotte Petterssonia valtavasta panoksestaan ja oman vapaa-aikansa uhraamisesta käsipallon ja ÅIFK:n toiminnan kehittämisessä. Vapaaehtoistyö on korvaamatonta kaltaisessamme käytännössä talkoovoimin pyöritettävässä seurassa, jossa on yli kaksisataa aktiivipelaajaa ja reilusti toistakymmentä joukkuetta. Vain harvat meistä vanhemmista ja pelureista ymmärtävät valmennuksen ja joukkueenjohdon ulkopuolella tehdyn taustatyön määrää ja tärkeyttä. Kiitokset myös Aku Kuusistolle ja James Mashirille jotka myös tekevät päivittäin työtä seuran eteen. Ja totta kai isot kiitokset myös joukkueiden valmentajille ja joukkueenjohtajille.

Seuramme junioritoiminta on viimeisten vuosien aikana kehittynyt suurin askelin eteenpäin. Alkavalla kaudella IFK:lla on joukkueet lähes jokaisessa ikäluokassa poikapuolella ja myös tyttöjen juniorijoukkueiden pelaajaringit ovat kasvaneet ja B-tytöistä nuorempiin pelaajamassaa on jo runsaasti. Myös mikrojuniorien toiminta on aktiivista ja ryhmät kookkaita.

Ikävin uutinen alkavaan kauteen on tietenkin naisjoukkueen vetäytyminen pelaajapulan takia SM-sarjasta. Tyttöjunioreiden määrä on kuitenkin hyvällä tasolla ja täten tulevaisuutta voidaan lähteä myös naisten puolella rakentamaan tukevalle pohjalle. Naisten edustusjoukkueen nostaminen takaisin pääsarjaan lähitulevaisuudessa on seuran kärkiprioriteetti. Naisten joukkue pelaa tänä vuonna ykkösdivisioonassa, pelaajarungon muodostuessa sekä viime kauden liigapelaajista, A- ja B- tytöistä sekä huipulla jo lopettaneista IFK konkareista. Kauden 2019–2020 joukkueen rakentaminen tullaan aloittamaan aikaisin talvella, käyttäen houkutustekijänä muun muassa käsipallon yhdistämistä Turun loistaviin opiskelumahdollisuuksiin, aivan kuten miesten joukkueen rakentamisessa tälle kaudelle.

Miesten edustusjoukkueen pelaajarinki on alkavalla kaudella laajempi kuin vuosiin, jos koskaan. Yli 20 pelaajan rinki ja nälkäisiä A-junioreita. Meno treeneissä on ollut vauhdikasta ja kilpailu pelipaikoista tulee olemaan kovaa. Uusi päävalmentaja on jo tuonut joukkueelle uusia pelillisiä elementtejä ja ajatuksia, joiden opettelussa varmasti menee hetki. Robin tuo mukanaan takuuvarmasti myös voittamisen kulttuuria! Mitaleita taitaa löytyä enemmän kuin koko muulta joukkueelta yhteensä.

Poikien juniorituotanto on jo niin runsasta, että haimme ja saimme alkavalle kaudelle paikan I-divisioonasta akatemiajoukkueelle, joka toimii ponnahduslautana vanhemmille junioreille kohti edustusjoukkuetta. Samalla se antaa mahdollisuuden hakea pelituntumaa edustusjoukkueen vähemmän pelaaville tai loukkaantumisista toipuneille pelureille. Varsinkin nyt kun pelaajarinki on niin suuri. Toisaalta se antaa joillekin mahdollisuuden jatkaa käsipalloa pidempään hiukan pienemmällä vaatimustasolla. Pitkällä aikavälillä kaksi joukkuetta on tavoitteena myös naisten osalta. Tiedoksi myös, että miesten SM-liigan ja divarin kotipelit on alkavalle kaudelle asetettu pääsääntöisesti peräkkäin. Samalla reissulla pääsette siis näkemään sekä kansallista huippukäsistä että katsomaan akatemiaotteluissa tulevien edustuksen runkopelaajiemme (sekä muutamien heitä avustavan veteraanin) edesottamuksia. Ja totta kai spekuloimaan katsomossa ketkä heistä seuraavaksi murtautuvat edustuksen pelaajakokoonpanoon. Ehkä jo alkavalla kaudella.

Käsipallo on edelleen Suomessa ja Turussa pieni laji, mutta toisaalta harrastajat ovat äärimmäisen intohimoisia ja sitoutuneita. Ns. drop-out ilmiö on pieni myös yleensä kriittisessä teini-iässä. Mitä vanhemmaksi nuoret juniorimme kasvavat, sitä kilpailullisemmaksi toiminta myös luonnollisesti muuttuu. Nuorten juniorien osalta yksi ehdoton linjaus on, että seuramme tukee mahdollisimman pitkälle usean urheilulajin harrastamista. Esimerkiksi kahta lajia harrastavaa nuorta ei saa rangaista vaikka pienemmällä peliajalla siitä, että käsipalloharjoituksia jää väliin muun lajin takia. Varsinkin jos viikoittaisia urheilukertoja on kuitenkin enemmän kuin vain käsipalloon keskittyvillä. Useat tutkimustulokset osoittavat, että pääseminen lähes minkä tahansa palloilulajin huipulle on todennäköisempää jos harrastaminen on ollut monipuolista. Koordinaatio, vartalonhallinta ja pelinluku paranee ja loukkaantumisriskit pienenevät. Turussa ja muissakin palloilukaupungeissa kuvattu ilmiö on muodostunut ongelmaksi, lajien liian aikaisin valitsevia lapsia on liikaa ja valittuun lajiin kyllästytään turhan aikaisin. Tässä haluamme olla esimerkkinä muille seuroille ja lajeille.

Uusien käsipallojunioreiden rekrytoinnissa suusta suuhun markkinointi on totta kai ensiarvoisen tärkeätä, mutta suurin fokus on käsipalloliiton tukemassa School Tourissa. IFK tulee olemaan Turun alueella aktiivinen ja tulemme panostamaan tähän yhä enemmän. Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö ei kuitenkaan lopu alakouluun. Käsipallo on vahvasti mukana Turun Seudun Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opintojen saumattoman yhdistämisen urheiluun. Akatemian toiminta toteutetaan on täydessä yhteistyössä koulujen kanssa, lukioista yliopistoon. Akatemiaan hakeneet ja päässeet käsipalloilijat saavat laji- ja yksilövalmennusta aamuisin miesten apuvalmentaja Aku Kuusiston vetämänä.

Lajimme ja harrastajamäärän kasvu tuo mukanaan myös haasteita. Niistä ensimmäinen ja kriittisin on itse asiassa seuran arjen toiminnan pyörittäminen. Jäsenmäärämme on jo sen verran iso, että täysin vapaaehtoisvoimin pyöritettävät mm. sadat hallivaraukset ja otteluasettelut, ja tuhannet laskutukset on iso kakku iltaisin ja viikonloppuisin kenelle tahansa. Tästä syystä olemme palkanneet seuralle osa-aikaisen henkilön, jonka tehtävä on varmistaa että joukkueenjohtajat ja valmentajat voivat keskittyä mahdollisimman paljon omaan joukkueeseensa, eikä muitakaan intohimoisia IFK:laisia näännytetä työtaakan alle. Tämä mahdollistaa myös sen, että seuran hallitus pystyy keskittymään toiminnan kehittämiseen sen sijaan että yritetään selviytyä seuraavasta viikosta ja kuukaudesta.

Joukkueiden määrän ja suuruuden takia tarvitsemme myös lisää sitoutuneita valmentajia, joita onkin löytynyt useita uusia omista junioreistamme. Valmentajien kulut ja ajankäytön joudumme myös korvaamaan ja siitä syntyy jonkin verran kustannuksia. Samaan aikaan ehdoton tahtotilamme on pitää käsipallo mahdollisimman edullisena lajina pelata ja harrastaa. Haluamme kaikin keinoin välttää sitä, että yksikään juniori joutuisi kustannusten takia jättämään käsipallon. Jonkin verran maksuja jouduttiin tälle kaudelle korottamaan, mutta tavoitteemme on pitää kausimaksut mahdollisimman alhaisina. Kannustammekin kaikkia etsimään joukkueilleen omia sponsoreita ja keräämään varoja talkoovoimin.

Toinen haaste lajillemme on krooninen hallipula. Liisteri, joka yksinkertaisesti kuuluu käsipalloon B-junioreissa ja sitä vanhemmissa, on kielletty muissa halleissa kuin Samppalinnassa. Tämä tarkoittaa että yksi iso halli on käytännössä varattu vanhemmille pelureille kaikki arkipäivät ja nuorempien junioreiden harjoitusmahdollisuudet isommissa halleissa ovat kiven alla. Alkavalle kaudelle saimme erittäin hyvät hallivuorot ja nähdäksemme kaikki joukkueet junioreista senioreihin pystyvät harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Tilanne tulee jatkossa olemaan kuitenkin hankalampi, kun pelaajamäärät yli B-ikäisissä tulevat lähikausina kasvamaan ja naisten edustusjoukkue harjoittelee useammin kuin alkavalla kaudella. Yritämme hallituksen kanssa löytää kanavat vaikuttaa kaupungin päättäjiin tilanteen ratkaisemiseksi pidemmällä aikavälillä, jotta seuramme ja lajimme kasvulle Turussa ei tulisi kirjaimellisesti seinät vastaan.

Tässä päällimmäisiä ajatuksia näin kauden alla. Suuria linjavetoja ei hallitukselta vielä siis tässä vaiheessa, mutta tavoitteenamme on joka tapauksessa panostaa entistä vahvemmin muutamaan asiaan:

  • Yhteisöllisyys – sitä on IFK:ssa ollut aina, mutta sitäkin voimme yhä parantaa. Miesten sarja alkaa Piffeniä vastaan kotiottelulla johon toivomme kaikki mukaan!
  • Kommunikaatio – Hallitukselta, hallitukselle, joukkueiden välillä, vanhemmille jne.

Viikonlopuksi on luvattu hyvää keliä. Toivottavasti näemme teistä mahdollisimman monet Gant Beach Cupissa Ekvallan rannalla nauttimassa pelaamisesta tai iloisten nuorten pelureiden katselemisesta ja kannustamisesta!

Ville Perho ja muu hallitus