Uuden valmennuksen tavoitteena palauttaa peli-ilo - Kuusisto ja Wikström uskovat jatkopaikkaan
8.2.2021 16:09 Uutiset / Miehet

Aku Kuusisto ja Harry Wikström satsaavat puolustukseen

Koko käsipalloileva Suomi yllättyi tammikuun lopussa kun ÅIFK ilmoitti erottavansa päävalmentaja Robin Karlssonin kesken käynnissä olevan kauden. Vähemmän yllättäen pestin peri pelaavana apuvalmentajana jo pari kautta toiminut Aku Kuusisto. Kuusisto ei jatka tällä kaudella enää pelaajan roolissa vaan keskittyy ainoastaan valmentamiseen. Kuusiston harteilla on myös seuran B-poikien valmennus. Avukseen Kuusisto, 25, saa Siuntiosta Turkuun muuttaneen Harry Wikströmin. Wikström on pitkän linjan käsipalloilija, jolla on 35 vuoden peliura ja 15 vuotta valmentajan uraa takana. "Hartsa" on valmentanut niin miehiä, naisia kuin junioreita SIF:ssä ja Turkuun muuttaneelle Wikströmille kutsu miesten valmentajaksi oli mieluisa yllätys. Åbon mediatiimin Mikael Talka haastatteli molempia valmentajia päivä valmentajavaihdoksen jälkeen

"Heikkoa sarjasijoitusta ei voi laittaa koronan piikkiin"

Miten korona on vaikuttanut miesten joukkueeseen tällä kaudella?

"Meillä on onnekas asema Turussa, että on saatu treenata ja pelata normaalisti viime keväänä alkaneesta tilanteesta lähtien. Koronan vaikutukset eivät näy edustusjoukkueessa, muuten kuin pienen epävarmuuden lisääntymisenä pelaajien arjessa. Suoraan koronan piikkiin heikkoa sarjatulosta ei voi laittaa.

Olemme kuitenkin amatöörijoukkue, joka koostuu opiskelijoista ja päivätöissä käyvistä pelaajista. Viime keväästä alkaen moni on joutunut etäkouluun ja muutenkin muuttamaan elämänrytmiään. Karanteenien aiheuttama uhka on todellinen etenkin työssäkäyville, joten varmasti osa on pohtinut pelaamisen arvoa arjessa itselleen. Meidän onneksemme kukaan ei ole kuitenkaan luovuttanut kesken matkan", Kuusisto vastaa.

"Enemmän olen kuitenkin huolissani meidän junioripelaajistamme, joiden pelit ovat tauolla. Pelaaminen on kuitenkin parasta palloilussa ja pitkittynyt ottelutauko on varmasti uhkana nuorten motivaatiolle. Ollaan tässäkin Turussa kuiten etuoikeutettuja, kun sisätreenejä on saatu toteuttaa läpi kauden kaupungin liikuntatioissa. Toivottavasti pelit saadaan junioreissa jossakin muodossa mahdollisimman pian käyntiin!", linjaa Kuusisto.

Uusi valmennus - mikä muuttuu?

"Iso kiitos Robinille heti alkuun. Olen oppinut häneltä paljon valmentajana ja hän vei tätä porukkaa oikeaan suuntaan", Kuusisto aloittaa. "Nyt tällä kaudella juna alkoi kuitenkin luisua raiteilta ja alettiin ottamaan takapakkia monissa asioissa. Tärkeintä nyt on palata perusasioiden äärelle ja terävöitetään niitä. Panostamalla puolustuspäähän saadaan myös helpompia maaleja toisessa päässä. Yksinkertaistetaan ja selkeytetään asioita ja samalla tehdään tekemisestä terävämpää. Karlssonin ekalla kaudella näitä käytiin läpi, mutta nyt on taas hyvä aika muistuttaa niistä", Kuusisto jatkaa.

Mikä Wikströmin rooli tulee olemaan valmennuksessa?

"Hartsa pystyy auttamaan pelaajia yksilötasolla ja on ihan mahtavaa saada valmentaa hänen kanssaan. Varsinkin puolustuspelaamisessa Wikström tunnetaan kovana pelaajana ja hänen osaamiselleen on siellä käyttöä. Wikström tuo paljon kokemusta ja helpottaa paljon kun treeneissä on aina kaksi valmentajaa paikalla. Minä vastaan treenien suunnittelusta ja toteutuksesta ja Hartsa antaa niin paljon omasta pelipankistaan kuin sieltä löytyy ja sieltä löytyy paljon! Tässä hommassa on tärkeää, että on joku jonka kanssa pallotella ideoita. Meillä toimi Robinin kanssa yhteistyö loistavasti ja uskon, että Hartsan kanssa homma sujuu vähintäänkin yhtä hyvin. Useamman puhelinlaskun verran ollaan jo soiteltu edestakaisin!" Kuusisto summaa.

"Eka viikko menee varmasti vielä pelaajia tarkastellessa ja nimiä opetellessa, mutta kyllä heti kun huomaan jotain sanottavaa rupean auttamaan pelaajia. Keskenämme Akun kanssa pystytään tekemään ja pallottelemaan ideoita", Wikström lisää.

"Ainoa tavoite on tapella puolivälieräpaikasta"

Tavoitteet?

Tavoitteista kysyttäessä molemmat valmentajat tekevät selväksi, että tällä hetkellä on vain yksi projekti ja se on taistella puolivälieräpaikasta viimeiseen saakka. "Meillä on kotikenttäetu ja se on meille iso. Olen aivan varma, että jos palautetaan peli samoille urille missä se oli pari vuotta sitten niin pystymme playoff-paikan vielä nappaamaan. Tärkeää on saada usko palautettua tähän kauteen ja yrittää tässä kolmen viikon aikana tehdä niin paljon kuin mahdollista.

"Ilolla lähdin valmentamaan Akun kanssa, ei siinä paljoa tarvinnut miettiä! Ja kun tyttöystävältäkin saatiin lupa niin ei siinä ollut paljoa miettimisen aihetta"

Åbo aloitti jatkosarjan odotuksista huolimatta kahdella tappiolla häviämällä kotonaan HIFK:lle ja vieraissa GrIFK:lle. Pelit jatkuvat perjantaina 19.2. Helsingissä vieraspelillä HIFK:ä vastaan. Ottelu nähtävissä Solidsportista suorana.

https://solidsport.com/aifkmiehet/games/g/uilyngew   
Lisää uutisia
Åbo IFK
«  Maaliskuu   »
Kategoriat