Turnausraportti: GANT Beach Cup 2023
Julkaistu: 15.08.2023 08.02

Turnausraportti: GANT Beach Cup 2023

Käsipallokausi on nyt epävirallisesti avattu!

Teksti: James Mashiri. Kuvat: James Mashiri, Nicke Wulff. Kansikuva: ÅIFK:n ent pj Ville Perho ja toiminnanjohtaja Lena Hindström-Pesu GANT:in Pop-up Shopin teltalla Beach Cupissa.

Suomalaisen juniorikäsipalloilun kauden avauksen perinteeksi muodostunut turkulaisseura ÅIFK:n järjestämä GANT Beach Cup pelattiin hiekan ja auringon keskellä Turussa Ekvallan rannalla 12–13. elokuuta 2023.

Kasvua pienestä suureksi

Vuoden 2023 GANT Beach Cup on järjestyksessään 27. 28. perättäinen turnaus. ÅIFK:n järjestämä rantakäsipalloturnaus on Suomen toiseksi suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti pelattu käsipalloturnaus. Turnauksen historia alkoi vuonna 1996, ja silloin mukana oli kourallinen joukkueita. Turnaus kasvoi alkuun hitaasti, mutta kun Hangon suosittu rantakäsipalloturnaus loppui, niin Turun Beach Cup kasvoi yli 50 joukkueen turnaukseksi. "Ison" turnauksen rajapyykki saavutettiin vuonna 2014, kun rannalle kokoontui yli 100 suomalaista juniorijoukkuetta.

Tämän vuoden turnauksessa 123 joukkuetta kohtasi kahden päivän aikana yhteensä 289 ottelussa aamukahdeksan ja iltaseitsemän välillä. Rannalla kävi viikonlopun aikana toista tuhatta pelaajaa, toimitsijaa, vanhempaa ja käsipalloilun ystävää.

Turnaus on nykyään niin suosittu, että ilmoittautuminen täyttyi toukokuussa jo parissa päivässä ja kymmenen viimeisen vuoden aikana tapahtuneen käsipalloilun harrastajamäärien kasvamisen myötä tulijoita on nykyään joka vuosi tusinan verran enemmän kuin mitä seitsemälle kentälle mahtuu päivän aikana joukkueita pelaamaan.

Iloa ja riemua kauden alkuun

Kuten rantalentopallo, niin rantakäsipalloilukin on kansainvälisen käsipalloliiton IHF:n virallinen laji, jossa järjestetään paikallisia kilpailuja sekä EM- ja MM-kilpailuja. ÅIFK:n turnauksella ei ole virallista Suomen mestaruuskilpailun statusta, mutta turnaus on Suomen käsipalloliiton alainen ja turnauksessa pelataan mitaleista vanhemmissa ikäluokissa rantakäsipalloilun rennossa hengessä. Vaikka tulokset ja voittaminen eivät ole maailman tärkein asia GANT Beach Cupissa, niin löydät joukkeiden sijoitukset tämän jutun lopusta.

Yhdessäolo ja hauskuus korostuvat lajissa. Poikkeuksena sisäkentillä pelattavasta käsipallosta erityisen näyttävästä maalista, jossa pelaaja kiertää täyden ympyrän ennen heittoa saa kaksi pistettä ja otteluissa pelataan erävoitoista, joiden mennessä tasan ottelu ratkaistaan ns. shoot-outilla, jossa pelaajan on juostava vastustajan maalia kohti, saatava kiinni hänelle syötetty pallo ja tehtävä maali pudottamatta palloa hiekkaan. Varsinkin shoot-outissa nähdään usein erityisen näyttäviä maaleja ja hauskoja suorituksia.

Näyttävä maali! Kahden pisteen 360° -suoritusta tekemässä B-poikien Lukas Villman.

Hauskuutta ja iloa tuovat pelaamista vielä enemmän monet kohtaamiset ja jälleennäkemiset kesätauon jälkeen sekä mahdollisuus myös uida rannalla. Turnauksen suosio perustuukin pelaajien mielestä enemmän yhdessäoloon ja hauskaan tunnelmaan kuin pelaamiseen ja voittamiseen.

Vapaaehtoisuuden voimannäyttö

Historiansa alussa turnaus oli suomalaisessa käsipalloilun pienessäkin mittakaavassa vaatimaton, mutta ajan myötä se on kasvanut Suomen toiseksi suurimmaksi turnaukseksi ja vanhimmaksi yhtäjaksoisesti järjestetyksi tapahtumaksi. Edes koronavuodet eivät keskeyttäneet turnauksen järjestämistä, koska se ajoittui pandemia-aaltojen pohjalle ja kyettiin järjestämään erittäin tiukkojen turvatoimien avulla. Korona-ajasta jäi perinteeksi pelikenttien ja yleisön eristäminen, jota on jatkettu ja jota sekä pelaajat että katsojat ovat pitäneet hyvänä asiana.

– Pandemian aikana uurastimme kovaa voidaksemme järjestää turnauksen ja elimme koko ajan suuressa epävarmuudessa. Onneksi seuramme vapaaehtoiset – vanhemmat ja toimihenkilöt sekä muut entiset ja nykyiset jäsenet osallistuivat järjestelyihin isolla panoksella vaikeinakin aikoina. Siinä todella punnittiin seurahenki, toteaa ÅIFK:n toiminnanjohtaja ja turnauksen johtaja Lena Hindström-Pesu.

Aloitusheitto. E-poikien peliä vapaaehtoisena tuomitsemassa miesten joukkueen Liam Ranta-aho.


Turnaus kerää vuosittain ennen turnausta, turnauksen aikana ja sen jälkeen yli 1000 pelaajaa, saman verran vanhempia ja 150–180 toimihenkilöä yhteen tapahtuman taustavoimaksi. Työtunteja kertyy yli 1500 ja suurin osa niistä ajoittuu perjantai-illan rakentamisen ja sunnuntai-illan purkamisen väliin. Järjestelyt aloitetaan hyvissä ajoin ja suunnittelu käynnistyykin jo maaliskuussa. Tapahtumaa tukee myös Turun kaupunki järjestämällä rannan hiekan tasoituksen sekä mm. ylimääräisiä vesipisteitä.

Faktatietoa (määrät kahden päivän aikana)

  • 123 joukkuetta
  • 289 ottelua
  • yli 1000 pelaajaa
  • yli 1500 ihmistä rannalla
  • Yli 1000 annosta pyttipannua
  • Yli 2500 kahvikuppia
  • 180 vapaaehtoista junioria ja aikuista
  • yli 1500 tuntia vapaaehtoistyötä

Tulokset 2023

A-tytöt 1. HIFK Damhandboll 2. PIF 3. Dicken:Blå
A-pojat 1. Dicken 2. GrIFK 3. PIF
B-tytöt 1. Dicken:Blå 2. Akilles:Vit 3. HIFK
B-pojat 1. ÅIFK:Gul 2. Dicken:Blå 3. PIF
C-tytöt 09 1. PIF 2. Sjundeå IF:2 3. Sjundeå IF:SIF
C-pojat 09 1. BK-46 2. Akilles:1 3. ÅIFK
C-tytöt 10 1. BK-46 2. Dicken:Röd 3. IF Helsinge Atlas
C-pojat 10 1. BK-46 2. GrIFK:Grön 3. Dicken:Röd B-finaali: Riihimäen Cocks
D-tytöt 11 1. SIF 2. KyIF 3. Dicken:Blå
D-pojat 11 1. BK-46 2. GrIFK 3. Dicken B-finaali: ÅIFK
D-tytöt 12 1. BK-46:Röd 2. Akilles 3. Sjundeå IF:Grön
D-pojat 12 1. GrIFK:Grön 2. Atlas 3. GrIFK:Vit B-finaali: Dicken:Röd
E-tytöt 13 1. Atlas 2. HIFK Damhandboll 3. BK-46
E-pojat 13 1. HIFK 2. GrIFK 3. ÅIFK:1

F-tytöt ja F-pojat: Ottelut pelattiin ilman pistelaskua ja kaikki joukkueet palkittiin mitaleilla. Mitali kaulassa kotiin lähtivät Dicken:Röd, GrIFK, HIFK Damhandboll, Sjundeå IF, Akilles, HIFK, PIF sekä kotijoukkue ÅIFK.