Ruotsista kotiin tuomisiksi upeita kokemuksia, paljon kovia pelejä ja hienoja muistoja!
Julkaistu: 04.04.2022 19.33

Ruotsista kotiin tuomisiksi upeita kokemuksia, paljon kovia pelejä ja hienoja muistoja!

IrstaBlixten, Västerås 31.3-4.4.2022

Ruotsista kotiin tuomisiksi upeita kokemuksia, paljon kovia pelejä ja hienoja muistoja!

Torstaina kohti vihdoin se päivä, kun joukkueemme suuntasi ensimmäiseen ulkomaanturnauksen osallistuakseen IrstaBlixten turnaukseen Västeråsissa. Kun joukkue aloitti toimintansa elokuussa 2019 Beach Cupissa, 6 pelaajan voimin emme todellakaan osanneet arvata, että me keväällä 2022 lähtisimme Ruotsiin 19 pelaajan voimin. Tähän tilanteeseen päästäkseen on joukkue jo nyt tehnyt upean matkan! Olimme ilmoittaneet turnaukseen kaksi joukkuetta, ÅIFK 1 ja ÅIFK 2. Tällä kertaa teimme joukkuejaon niin että kokeneemmat ja enemmän pelanneet olivat yhdessä joukkueessa ja uudemmat pelaajat muodostivat toisen. Teimme jaon, jotta kaikille tulisi tarpeeksi peliaikaa omalla tasollaan. Tavoite oli myös, että pidempään treenanneet ja pelanneet voisivat paremmin verrata taitojaan muita joukkueita vastaan samalla kun vähemmän pelanneet saisivat arvokasta kokemusta omaan ”käsipalloreppuun”

Reissu alkoi, mistä muualtakaan kuin Samppalinnan Pallouluhallin luotaa, kun bussimme suuntasi kohti Helsinkiä ja Viking Linen terminaalia. Bussiin saimme mukaan seuran 09-pojat, joten bussi oli viimeistä penkkiä myöten täynnä. Helsinkiin saavuttua oli vuorossa laivaan nousu ja sen jälkeen illallinen ja vapaata ”risteilyä”. Erityismainintana täytyy todeta, että joukkue otti haltuunsa niin tanssiravintolan tanssilattian kuin karaokebaarin mikrofoonit. Todella upeaa suorittamista molemmilla paikoilla.

Hyvin nukutun yön ja makoisan ja maittavan aamiaisen jälkeen oli aika astua Ruotsin kamaralle. Bussikuskimme Jani Launokorpi oli ajanut bussin laivasta ja odotti meitä terminaalin ulkopuolella. Kurssi kohti Västeråsia ja ABB-areenaa!

Ennen majoittumista oli vuorossa lounas ja pääsimme vetämään treenit ABB-areenalla ennen illan ensimmäisiä pelejä. ABB-areena, jossa tulisimme pelaamaan kaikki pelimme on pohjoismaiden suurin sisäurheiluun tarkoitettu areena ja talvikaudella hallissa pelataan jääpalloa. Halliin mahtui yhteensä 9 suurta käsipallokenttää ja voitte vaan kuvitella äänen ja hulinan määrää, kun kaikilla kentillä oli pelit käynnissä ja kannustus sen mukaista.


Perjantai iltapäivällä oli aika aloittaa pelit. ÅIFK 2 kohtasi ensin Eskilstuna Guif:n pelissä, joka näytti meille kaikille, että Ruotsissa pelataan nopeaa käsipalloa. Tytöt taistelivat kuitenkin upeasti mutta kun maalinteossa ei ollut tuuria mukana kirjattiin voitto ruotsalaisille. ÅIFK 1 sai ensimmäisessä ottelussa vastaansa Strands IF 2:sen. Muutaman kankean ensiminuutin jälkeen ÅIFK otti tahtipuikon ja voitti ottelun selkein numeroin. Pelien jälkeen oli mukavaa lähteä kohti illallista ja siitä eteenpäin kohti majapaikkaa ja omaa makupussia.


Makoisien yöunien jälkeen saapuivat tytöt hallille intoa täynnä. ÅIFK 2 pelasi lyhyessä ajassa kolme ottelua ja viimeisessä huomasi, että voimat alkoivat hiipua. Tuloksena päivästä oli tappioista huolimatta hienoa käsipalloa ja upeaa venymistä kaikilta pelaajilta. Sekä valmentajat että vanhemmat olivat todella ylpeitä tytöistä.

ÅIFK 1 pelasi vain kaksi ottelua koska heidän lohkossansa oli vain neljä joukkuetta. Ensimmäisessä ottelussa jatkettiin siitä mihin jäätiin ja tulostaulusta loppuivat numerot, kun tytöt pistivät palloa ruotsalaisten maaliin, selkeä voitto. Päivän toinen ja viimeinen peli olikin sitten todellinen titaanien taistelu, kun tytöt kohtasivat järjestävän seuran Västerås Irstan. Ketään mukana olleista ei ole nähnyt niin kovaa mutta rehtiä käsipallo tuon ikäisiltä tytöiltä, ottelu oli jotain ihan muuta mihin olemme tottuneet. Jokin voisi kenties kuvailla peliä ”brutaalin kovaksi”. Ottelu päättyi monien vaiheiden jälkeen ruotsalaisten voittoon 11–9 mutta yrityksestä se ei jäänyt kiinni. Kentälle jäin niin voimat kuin kyyneleet!

Pelien jälkeen oli suuntana suihku ja sitten illallinen. Ruokana oli vaikka ei ollutkaan kyseessä perjantai, ruotsalaisittain tyypilliseen tapaan Tacot. Ylipäätänsä voisi ruokailusta sanoa, että hienosta oli organisoitu ja hyvin lapsiystävällinen menu. Ei helppoa hoitaa yli 4000 ihmisen ruokailua mutta hyvin järjestäjät sen hoitivat. Vatsat täynnä suuntasi joukkue illanviettoon ja turnaus Discoon. Illan tähtiesiintyjänä oli Clara Hammarström, joka ei kenties uponnut ihan koko joukkueelle. Yksi osa joukkueesta suuntasi nukkumaan hiukan aikaisemmin ja loput jäivät vielä hetkeksi mutta päättivät aika aikaisin, että nukkuminen on myös kivaa.


Sunnuntai oli finaalipäivä ja ÅIFK 2 pelasi B-loppupelejä ja ÅIFK 1 pelasi A-loppupelejä, molemmille luvassa ainakin yksi ottelu. Päivän teemana oli siis joko voitto tai ulos. ÅIFK 1 aloitti päivän kohtaamalla 1/16 finaalissa Härnösands HK:n. Ruotsalaiset lähtivät otteluun kenties pieninä ennakkosuosikkeina pelkästään joukkueensa fyysisen koon takia. Peli alkoi turkulaisilta taas tahmeasti mutta tässä vaiheessa joukkueen maalivahti päätti puuttua peliin ja laittoi maalinsa lukkoon. Aivan jäätävän fyysisen taistelun jälkeen joukkue käänsi 4 maalin tappioaseman voitoksi. Lopputulos 11–8 ja paikka kuudentoista parhaan joukossa. 1/8 finaali pelattiin melkein heti edellisen jälkeen ja se peli oli turkulaisten hallintaa alusta saakka. Näki että tyttöjen itseluottamus oli kasvanut ja heillä ei ollut aikomustakaan hävitä. Torslanda HK 3 sai todeta ÅIFK: n paremmaksi numeroin 13–9

ÅIFK 2 aloitti oman finaaliurakkansa myöskin Torslanda vastaan kohtaamalla heidän ykkösjoukkueensa. Joukkue taisteli minkä pystyi mutta ei vaan voinut mitään paremmalleen ja voitto meni ruotsalaisille ja samalla päättyi tyttöjen taival. Ensiharmituksen jälkeen olivat tytöt kuitenkin ihan tyytyväisiä. Moni joukkueen pelaaja oli vastustajia nuorempia ja suurin osa pelaajista on vasta vastikään aloittanut käsipallon pelaamisen. Suuri kiitos heille upeasta taistelusta, kaikki ovat heistä ylpeitä.


ÅIFK 1:llä oli edessä ¼ finaali ja vastaan asettui Eskilstuna Guif 2 joukkue. Ruotsalaiset tulivat kentällä itsevarmoina ja voitontahtoa uhkuen. ÅIFK: n tytöt noudattivat tutuksi tullutta kaavaan ja päättivät antaa ruotsalaisille muutaman maalin eteen ennekuin aloittivat itse pelaamisen. Mutta minkä pelaamisen sitten aloittivatkin. Kovalla taistelulla ja taidokkaalla pelaamisella taulua koristi pelin päättyessä ÅIFK voittonumerot ja paikka semifinaaleissa oli varma. Tytöiltä aivan upea suoritus!

Semifinaali oli kyllä sitten eri tarina, tytöille jäi 15 minuuttia aikaa huilia ennen peliä ja kolme äärettömän kovaa peliä kolmen tunnin sisään vaati veronsa, ja IFK:lla ei vaan ollut mitään paukkuja jäljellä, kun kentällä astui vastaan Täby HBK. Muutamien ensiminuuttien jälkeen turkulaiset eivät vaan enää jaksaneet ja Täby meni menojaan ja otti finaalipaikan selvin numeroin. Mutta, päästä jaetulle kolmannelle paikalle näinkin suuressa turnauksessa oli tytöiltä hieno saavutus.


Tyttöjen pelien jälkeen jännitimme poikien peliä mutta valitettavasti heidän matkansa päättyi dramaattisten vaiheiden jälkeen toiseen vaiheeseen. Pojat hävisivät ns. Golden Goal maalilla 1/8 finaalinsa Kungsängens Sk:ta vastaan, harmillista mutta he pelasivat todella hienon turnauksen ja saavat olla ylpeitä saavutuksistaan!

Matka kohti Tukholmaa, Viking Glorya ja kohti Turkua alkoi ja bussi täyttyi väsyneistä mutta pettymyksistä huolimatta tyytyväisistä käsipalloilijoista. Me mukana olleet aikuiset emme voi tehdä muuta kuin ihailla tyttöjen iloa, intoa ja taistelua! Ketään ei jätetty yksin ja toisista pidettiin huolta! Tytöt olivat kyllä todellinen JOUKKUE. Tästä on hyvä pitää kiinni ja jatkaa vielä toivottavasti pitkää yhteistä matkaa käsipallon parissa!


Valmentajat Nicke & Lotta haluavat kiittää kaikki pelaajia ja vanhempia, jotka mahdollistivat tämän reissun. Etenkin haluamme kiittää matkan ”järjestelytoimikuntaa” Hannaa, Anua ja Jania, ilman teitä matkasta ei kyllä olisi tullut mitään. Kiitokset myös meitä niin turvallisesti kuljettaneelle Jani Launokorvelle. Kiitos ja kumarrus!


Turnauksen kymmen pointtia!

  • 1.Ulkomaanturnaukset ovat aivan best!
  • 2.Ilman riittävää määrää sitoutuneita vanhempia matkustaminen ei ole mahdollista
  • 3.Ruotsissa pelataan kovaa ja nopeaa käsipalloa
  • 4.Mustelmia tulee, kun pelaa kovaa
  • 5.Tuomarit olivat todella hyviä, meidän pelimme eivät heihin ratkenneet!
  • 6.1x25 minuttia on ottelumuotona todella raskas. Vaatii todella rautaista kuntoa
  • 7.Paras lohdutus on joukkuekaverin antama. Vain joukkuekaveri voi ymmärtää sitä harmitusta.
  • 8.Vohvelit ovat tärkeä osa turnauksen aikaista ruokavaliota, kuten myös banaanit
  • 9.Irstablixten hupparit loppuvat nopeasti, kannattaa osta omansa jo perjantaina
  • 10.Meidän bussikuski oli sankari kun pelasti tytöt tylsästä discosta!

Ottelutulokset:

ÅIFK 1

Strands IF 28 - 23Åbo IFK 1

Åbo IFK 123 - 9Skåre HK

VästeråsIrsta HF 111 - 9Åbo IFK 1

1/16 FinalÅbo IFK 111 - 8Härnösands HK

1/8 FinalTorslanda HK 9 - 13Åbo IFK 1

1/4 FinalÅbo IFK 113 - 10Eskilstuna GUIF 2

SemifinalÅbo IFK 19 - 18Täby HBK F11

ÅIFK 2

Åbo IFK 25 - 19Eskilstuna GUIF 1

Gustavsbergs IF HK15 - 5Åbo IFK 2

Åbo IFK 23 - 13Gustafs GoIF

Åbo IFK 23 - 23Vetlanda HF

1/16 FinalTorslanda HK 24 - 3Åbo IFK 2