Play Like A Girl
Julkaistu: 21.04.2022 21.30

Play Like A Girl

ÅIFK T10 (2012) deltog i årets “Play Like A Girl” elitfotbollsturnering för flicklag som arrangerades av HJK i Helsingfors 8-10.4. Eftersom tuffaste lagen i Finland och Sverige får inbjudan till PLG så vi var såklart mycket glada och hedrade av att få möjlighet att delta och mäta oss mot de andra föreningarna. I 2012 åldersklassen deltog i år ÅIFK, Hammarby IF, HJK/sininen, HJK/valkoinen, Ilves, KuPS, PK-35 och TPS.

Den första gruppspelsmatchen spelades på fredag eftermiddag på Bolt arenan (Kapacitet: 10 770) mot HJK/sininen. Chansen att få spela på en så stor arena var i sig en oförglömlig upplevelse! Tyvärr drog vi på oss en straff (som värdarna sänkte) direkt efter 2 minuter och fick aldrig riktigt igång vårt passningsspel i matchen. Den trots det rätt jämna öppningsdusten slutade till sist 0-3 till HJK, som senare tog hem hela turneringen. I andra gruppspelsmatchen på lördag mötte vi KuPS i en mycket jämn och bra kamp som till vår besvikelse ändå slutade 0-1 till motståndarna. Inför den sista gruppspelsmatchen återstod enbart en teoretisk chans att nå semifinal vilket skulle krävt 4-0 vinst mot tuffa PK-35 (som knep silvermedalj i turneringen). Åbo flickorna hade ändå bestämt sig för att inte ge sig utan fight och for in på plan för att ta en storvinst. Vi dominerade också matchhändelserna i första halvlek men trots flera mycket bra mållägen fick vi inte bollen i mål. Då PK-35 också spelade upp sig en aning i andra halvan rann våra möjligheter till medaljspel ut i sanden. Därmed blev vårt öde att spela om platserna 5-8.

Tidig söndag morgon mötte vi lokalkonkurrenten TPS som senaste tiden erbjudit oss tufft men jämnt motstånd i träningsmatcherna. Efter en “liten” miss av ledarna hittade vi till slut fram till planen just före matchstart. Uppladdningen blev inte den bästa och spelet såg ut därefter, matchen slutade i en klar vinst åt TPS. Till sista matchen mot HJK/valkoinen och spelet om placeringarna 7-8 kom ett hungrigt Åbo IFK som bestämt sig för att inte åka hem utan en vinst och ett par gjorda mål. Åbo öste på och vann förtjänt matchen med 2-0. Därmed blev vår placering i turneringen slutligen 7:e plats.

Trots att alla matcherna inte riktigt gick vår väg, visade flickornas insats att de hänger med topplagen i Finland (och Sverige). Intensiteten i matcherna var mycket hög och motståndarlagen bestod av snabba, tuffa och skickliga spelare. Totalt sett en jättefin och lärorik upplevelse för både spelare och ledare. Siktet är nu såklart inställt på att delta och förbättra vår placering i näst års upplaga av PLG!