ÅIFK kauteen omista junioreista kasvatetulla voitonnälkäisellä joukkueella
Julkaistu: 05.09.2023 20.14

ÅIFK kauteen omista junioreista kasvatetulla voitonnälkäisellä joukkueella

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 4.9.2023. Teksti ja kuvat: ÅIFK.

ÅIFK:n päävalmentaja Aku Kuusisto ja toistaiseksi 19 pelaajaa ovat sitoutuneet jatkosopimuksiin kaudelle 2023–2024.

ÅIFK:n miesten SM-liigajoukkue panostaa tällä kaudella omiin junioreihin ja heidän kehitykseensä. Kauteen lähtee haastajan paikalta nuori ja voitonnälkäinen joukkue, jossa monet pelaajat ovat myös pelanneet nuorten maajoukkueessa.

ÅIFK:n edellinen käsipallokausi jäi valitettavasti ilman kevään pudotuspelejä. Päävalmentaja Aku Kuusiston kanssa solmittiin jatkosopimus kausille 2023–2025, sisältäen option vieläkin pidemmälle. Kuusiston vastuulla on edustusjoukkueen valmennuksen lisäksi myös seuran B-poikien valmennus.

Vahva oma juniorityö on hyvä perusta, joka antaa nuorille parhaat edellytykset tavoitella käsipallounelmiaan


Päävalmentaja Aku Kuusisto. Kuva: ÅIFK.

Seuran yhteistyösopimus Paraisten PIF:n kanssa on avannut ykkösdivisioonassa pelaaville Piffenin lahjakkaille nuorille pelaajille tien liigapeleihin. Osa pelaajista harjoittelee lisäksi Turun Seudun Urheiluakatemian käsipalloryhmän mukana neljästi viikossa aamuisin ennen lukio- tai korkeakouluopintojaan. Mahdollisuus opiskelun ja urheilun joustavaan yhdistämiseen on nostanut käsipallovalmennuksen tason Turun seudulla ammattimaiseksi huippuvalmennukseksi muutaman vuoden aikana.

– Keväällä organisaatio oli aika isojen pohdintojen äärellä, kun sarjatasoa tulevalle kaudelle pohdittiin. Osaltaan miesten SM-liigan kapea materiaali ja resurssien polarisoituminen ei ainakaan edesauttanut pohdintaa seuran tasolla. Urheiluun koko sydämensä antavilta nuorilta ja minulta tullut viesti oli kuitenkin hyvin selkeä: SM-liigapelit ovat ainoa vaihtoehto panostavien nuorten seuraavan askeleen mahdollistamiseksi. Elokuun pre-season on jo osoittanut, että valinta on ollut oikea ja kundit ovat vastanneet huutoon ja vaatimustasoon. Matka on vasta kuitenkin alussa, pohtii Kuusisto.

Uusia kasvoja miesten edustusjoukkueessa ovat omat juniorit Samuel Edberg, Oliver Malkamäki, Telmo Suntila, Nicke Nurmi ja Emil Bredenberg, jonka lisäksi Paraisilta yhteistyöpelaajina mukaan tulevat Liam Ranta-Aho, Aaron Kronberg, Adam Aspegren ja John Blomqvist. Kokemusta joukkueeseen tuo Olli Tamminen, joka pukee vielä ainakin kaudeksi liigapeliasun päällensä. Lisäksi kahden pelaajan kanssa neuvottelut ovat vielä kesken. Joukkue on kokenut melkoisen nuorennusleikkauksen ja on keski-iältään liigan nuorin, 20 vuotta. Liigaottelukokemusta joukkueen pelaajilta löytyy yhteensä 551 ottelun verran.

Nuorten viesti oli hyvin selkeä: SM-liigapelit ovat ainoa vaihtoehto

Kuusisto on viidettä kautta käsipallovalmennuksen täysammattilainen, sillä päivisin hän työskentelee Turun Seudun Urheiluakatemian käsipallon lajivalmentajana. Vuosittain 12–15 nuorta käsipallohuippua yhdistävät TSUA:ssa toisen asteen opintonsa täysipainoisen harjoittelun kanssa. Alkavalla kaudella järjestelmässä valmentautuu urheilijoita Läntisen käsipallosuomen neljästä eri seurasta ÅIFK, Pargas IF, BK-46 ja Sjundeå IF.

– Vahva oma juniorityö on hyvä perusta, joka antaa erinomaiset edellytykset rakentaa kestävää edustusjoukkuetta ja antaa nuorille parhaat edellytykset tavoitella käsipallounelmiaan myös Turun ja Suomen ulkopuolella, arvioi seuran väistyvä puheenjohtaja Ville Perho.

Toista vuotta jatkuva yhteistyö naapuriseura Piffenin kanssa laajentaa myös huippukäsipalloilun vaikuttavuutta Turun alueella. Tällä kaudella SM-liigaa pelataan myös Paraisilla, kun IFK-derby ÅIFK-HIFK pelataan Paraisten urheilu- ja nuorisotalolla keskiviikkona 22.11. klo 19.00.


Ohita lippuluukku – kausikortilla pääset ÅIFK:n edustusjoukkueen ja akatemiajoukkue Akkupoikien runko-, jatko- ja playoff-sarjojen kotipeleihin Miesten SM-liigassa ja Suomen Cupissa. Kun ostat kausikortin heti, niin voit lunastaa sen kuittia vastaan lippuluukulta.

Tervetuloa kotikatsomoon! 💛🖤